Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Škandál v rakúskej armáde: Vojaci mali znásilniť mladé ženy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ/INNSBRUCK - Rakúska armáda čelí vážnemu obvineniu, ktorého opodstatnenosť s časovým odstupom viac ako štyroch desaťročí preskúma zrejme špeciálne ustanovená komisia.

Staršia žena zo spolkovej krajiny Tirolsko totiž tvrdí, že sa v niekdajšom výchovnom zariadení pre dievčatá, domove St. Martin, stala počas plesového obdobia rokov 1968 a 1969 obeťou znásilnenia príslušníkmi ozbrojených síl. Hanni P. (61) hovorí, že podobne dopadli aj iné dievčatá.

Rakúsky minister obrany Norbert Darabos netajil šok a prisľúbil detailné prešetrenie obvinení. Ako uviedol pre viedenský denník Kurier, obvinenia berie jeho rezort vážne a určite sa nimi bude zaoberať. Na tirolskom veliteľstve ozbrojených síl vznikne vyšetrovacia komisia a navyše zriadia aj horúcu telefónnu linku pre potenciálne obete.

Po analýze stavu, kontaktovaní sa so svedkami a predvolaní už penzionovaných zamestnancov príslušných kasární na rozhovory bude o prípade informovaná aj prokuratúra, vyplynulo z ministrových slov.

Darabos potvrdil, že on osobne nepozná podobný prípad z mierových čias na rakúskom území, kde sa pamätníci i v jeho rodnej obci v Burgenlande stále vracajú k násilnostiam zo strany príslušníkov postupujúcej Červenej armády na konci druhej svetovej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu