Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mapa ruky: Na týchto miestach sa sústreďujú nebezpečné baktérie!

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Pri pohľade na človeka, čo si naozaj dôkladne umýva ruky vám napadne jediné. Asi ide operovať. Pritom stačí necelých dvadsať sekúnd mydlenia a riziko nákazy sa minimalizuje. Niekto si ruky neumyje ani po toalete, je to sila zvyku.

Ruky ako kontakt s okolím si počas dňa na seba nazbierajú veľké množstvo nebezpečných baktérií. Stačí sa potom dotknúť očí, nosa, alebo úst a mikroorganizmy koncentrované na rukách bez problémov dostávajú do organizmu bez toho, aby museli prekonávať ochrannú vrstvu kože. Odborníci tvrdia, že dlaň sa ešte dá dostatočne zbaviť od nečistôt a baktérií, horšie to už je s vrchnou stranou ruky a priestorom medzi prstami.

Mapa ruky: Na týchto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: origo.hu)

Správny postup ako znížiť riziko infekcie popisujú takto:
Najskôr si odložte hodinky, prstene a náramky. Navlhčite si ruky po zápästie. Nepúšťajte si hneď horúcu vodu, stačí teplá, aby sa kožné póry zbytočne neotvárali. Zbytočne sa nedotýkajte umývadla, môže byť plné bacilov. Účinnosť umývania rúk niekoľkonásobne zvyšuje použitie mydla, či tekutého saponátu. Preto ak sa ponúka taká možnosť streknite si tekuté mydlo z bezdotykového senzorom ovládaného dávkovača, ten je najbezpečnejší čo sa týka baktérií. Po dôkladnom namydlení príde to najdôležitejšie, čo mnohí neberieme vážne. Minimálne 20 sekúnd obe ruky s dostatočnou intenzitou trieme o seba, dostatočnú pozornosť venujeme aj umytiu zápästí, dlani í chrbtov rúk. Každý prst umývame zvlášť, pričom venujeme pozornosť aj nechtovým lôžkam ak sa dá tak použijeme kefku. Následne teplou vodou ruky opláchneme.

Mokré ruky je najlepšie si utrieť do jednorazových utierok, ak nie sú, použijeme vysúšač, hoci nie je až tak hygienický. Na verejných toaletách použite na odstavenie vody papierovú utierku, ktorou si aj otvárate dvere pri odchode z vedľajšej miestnosti. Prípadne si pomôžete lakťom, aby umytie v zápätí nestratilo svoj význam. Ak nie je možné pre hygienu použiť tečúcu vodu, pomôžu aj vlhčené utierky a následne antibakteriálne želé.

 Nezabudnite si umyť ruky:
 Pred jedlom
 Pred ošetrením rán
 Pred vkladaním a vyberaním kontaktných šošoviek
 Po použití toalety
 Po príprave jedál, obyvlášť surového mäsa
 Po výmene plienok
 Po hrátkach so zvieratami
 Po kýchaní, kašli, fúkaní nosa
 Po stretnutí s chorým (infekcia)
 Po vynesení smetí
 Po upratovaní
 Po manipulovaní s čistiacimi prostriedkami

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu