Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zemková: Očakávať zásadné zmeny v RTVS za jeden rok je iluzórne!

Miloslava Zemková
Miloslava Zemková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Očakávať zásadné zmeny v inštitúcii akou je Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) za jeden rok je viac ako iluzórne. Súčasná generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková tým reagovala na dnešnú kritiku premiéra Roberta Fica a ministra kultúry Mareka Maďariča (obaja zo Smeru-SD) na adresu situácie v tejto inštitúcii.

"Projekt je stavaný na päť rokov a ak si politici nevšimli za rok žiadne zmeny, je to síce mrzuté, ale symptomatické," povedala Zemková. Ohradila sa aj proti výrokom Maďariča na adresu riaditeľky Centra spravodajstva RTVS Anny Sámelovej za jej údajný ironický až posmešný postoj voči jej predchodcom. "Považujem ich za nemiestne a nevhodné, nič podobné by som si ako generálna riaditeľka RTVS nedovolila voči zamestnancom ministerstva kultúry," povedala Zemková.

Nesúhlasí s tvrdením, že sledovanosť Hlavných správ televízie klesá k piatim percentám. STV mala podľa nej dlhodobo klesajúci trend sledovanosti všetkých svojich programov, vrátane spravodajských. "Tento trend sme zastavili a stúpame. V súčasnosti je sledovanosť hlavnej spravodajskej relácie STV stabilizovaná v priemere na úrovni nad deväť percent, v niektorých dňoch dosahuje 11 percent, teda nad úroveň priemeru stanice," uviedla generálna riaditeľka.

Podľa dnešných vyhlásení premiéra i ministra by mali zachovať úhrady za služby verejnosti, v minulosti známe ako koncesionárske poplatky. Maďarič však avizoval, že v prípade zachovania bude naďalej pokračovať aj zmluva so štátom, ktorá je jedným zo základných zdrojov príjmov RTVS. Minister ale trvá na tom, aby sa peniaze z tejto zmluvy použili v prvom rade na pôvodnú tvorbu. "Nie ako je tomu dnes, keď sa míňajú na tie programy a relácie, ktoré má STV robiť ako samozrejmú vec zo zdrojov získaných z koncesií," povedal.

"Pán minister akosi pozabudol na fakt, že aj verejnoprávna televízna tvorba je audiovizuálnou tvorbou a pokiaľ úhrady na samozrejmú vec – televíznu tvorbu v jej zákonnom rozsahu nestačia, RTVS ju musí saturovať aj inštitútom zmluvy so štátom," vyhlásila Zemková. Dodala, že jedna z najchudobnejších televízií v Európe nemôže nahrádzať absenciu štátnych filmových ateliérov alebo nedostatočný grantový systém a sama sa pritom zadlžovať.

"Ak má ministerstvo záujem výrazne podporovať nezávislú audiovizuálnu produkciu a nie verejnoprávnu audiovizuálnu produkciu, nemôže ako lievik na štátne peniaze použiť rozpočet RTVS," povedala Zemková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu