Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nepriaznivé počasie sa podpísalo pod viacero dopravných nehôd

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Náhla zmena počasia sa minulý týždeň podpísala pod viacero dopravných kolízií a sedem nehôd s tragickými následkami na slovenských cestách. Zomrelo pri nich desať osôb - šesť vodičov, traja spolujazdci a jeden chodec.

V minulom týždni polícia zaznamenala na území Slovenskej republiky celkovo 233 dopravných nehôd, o 77 menej ako v porovnateľnom období minulý rok. Najviac nehôd (42) sa stalo v Prešovskom kraji, najmenej v Trnavskom kraji (13). V Bratislavskom a Banskobystrickom kraji polícia nezaznamenala žiadnu smrteľnú nehodu.

Vzhľadom na súčasné poveternostné podmienky (sneh, dážď, silný nárazový vietor, vytváranie poľadovice a snehových závejov) polícia opätovne vyzýva vodičov, aby vo zvýšenej miere sledovali situáciu v cestnej premávke.

Prvoradé je v takomto počasí prispôsobiť rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky. K pojmu "svoje schopnosti" je potrebné uviesť, že schopnosť pre vedenie vozidla nie je u každého rovnaká. Veľa závisí od pohotovosti vodiča, prípadne skúseností a táto schopnosť sa mení s ohľadom na pribúdajúci vek, ale závisí aj od okamžitej telesnej a duševnej kondície (napríklad únava).

Taktiež by vodiči mali pri svojej jazde zohľadniť aj vlastnosti vozidla a nákladu a prispôsobiť im techniku jazdy. Mali by brať do úvahy, aké motorové vozidlo vedú, aký má pohon, aký je jeho aktuálny technický stav (aký je stav pneumatík, bŕzd).

Poveternostné podmienky taktiež vplývajú na to, akou rýchlosťou by mal viesť vodič motorové vozidlo, nakoľko môžu ovplyvniť viditeľnosť. Rýchlosť je potrebné prispôsobiť aj ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať, napríklad vodič musí zobrať do úvahy, že prechádza okolo školy alebo detského ihriska a je tu teda zvýšené riziko vbehnutia detí do jazdnej dráhy vozidla.

Podľa zákona o cestnej premávke vodič smie jazdiť len primeranou rýchlosťou, aby bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad. Toto ustanovenie má svojím charakterom prednosť pred ustanovením o najvyšších povolených rýchlostiach, prípadne pred rýchlosťou ustanovenou dopravnou značkou. Všetci vodiči by si mali uvedomiť, že podľa tohto ustanovenia sú vodiči povinní znížiť rýchlosť jazdy napríklad na neprehľadných miestach, ako aj pri zníženej viditeľnosti, kde je vzdialenosť, na ktorú majú rozhľad, obmedzená dosahom svetlometov vozidla.

Dôkazom precenenia schopností vodičov sú podľa polície aj smrteľné nehody, ktoré sa stali práve na zasneženom a zľadovatenom povrchu vozovky. "Nie nadarmo sa hovorí pomaly ďalej zájdeš. Ak si na jazdu v takomto počasí vodiči netrúfajú, treba využiť iné možnosti prepravy, alebo cestu úplne odložiť. Treba si uvedomiť aj dôležitú vec, na zasneženom povrchu vozovky sa predlžuje aj brzdná dráha. To znamená, že vozidlo prejde dlhšiu vzdialenosť, kým úplne zastaví," upozornila Denisa Baloghová z Prezídia Policajného zboru. Podľa jej slov je to dôležité najmä pri dávaní prednosti chodcom na priechodoch pre chodcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu