Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Krajcer: Nie je pravda, že v SND nebola vyvodená zodpovednosť

Daniel Krajcer
Daniel Krajcer

BRATISLAVA - Minister kultúry Daniel Krajcer dnes odmietol širokospektrálnu kritiku z umeleckých kruhov, ktorá okrem podpory projektu Kunsthalle v Danubiane smerovala aj proti spôsobu vytvorenia Rozhlasu a televízie Slovenska, zrušenia výberového konania na využitie priestorov bývalého V-klubu v Bratislave, ale aj nedostatočnému vyvodeniu zodpovednosti za nedostatky v Slovenskom národnom divadle.

"Nie je pravda, že v SND nebola vyvodená zodpovednosť. Odišiel bývalý generálny riaditeľ, pán Ondrej Šoth, a odišli ďalší ľudia. Predpokladám, že tento proces sa nekončí," vyhlásil Krajcer na dnešnej tlačovej konferencii. Krajcera v stredu (21.12.) vyzvali štyri desiatky umelcov na odchod z funkcie. "Namiesto principiálnych riešení priniesol nerozvážne, hlboko neodborné a svojvoľné nápady, ktorých dôsledky budú musieť sanovať ďalšie vlády a predovšetkým občania a daňoví poplatníci," uvádzali umelci vo výzve adresovanej premiérke Ivete Radičovej.

Okrem iného kritizovali situáciu v SND, kde po ministerskej kontrole vystriedal Ondreja Šotha na stoličke generálneho riaditeľa Milan Vajdička. "Jedným z tých otáznikov je, že tam prebehla kontrola z iniciatívy Ministerstva kultúry, preukázala konkrétne pochybenia. Voči tým, ktorí sú za ne zodpovední, nebola vyvodená žiadna zodpovednosť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii kriticky naladených umelcov Adrián Rajter z Rady pre umenie, ktorá je poradným orgánom ministra. "Naopak, v tej inštitúcii naďalej zotrvávajú. Ja som osobne adresoval pánovi ministrovi otázku, prečo vymenoval za dočasného šéfa SND človeka, ktorý figuruje v nálezoch tej kontroly. Odpoveď, ktorú som dostal, bola pre mňa veľmi neuspokojivá, že pán Vajdička bol štatutárom divadla a týmto spôsobom chcú zabezpečiť kontinuitu," dodal Rajter.

Krajcer pripomenul, že organizuje pomerne širokú odbornú diskusiu o tom, podľa akých kritérií by mal byť vybraný nový riaditeľ SND. Čo sa týka dočasného riaditeľa, podľa Krajcera by sa na tomto poste dočkal kritiky aj ktokoľvek iný. "Garantujem, že keby to bol ktokoľvek, tak isto by voči tomuto človeku smerovala kritika. SND je jednoducho neuralgická téma, ktorá vyvoláva emócie dlhé obdobie. My sa snažíme riešiť problém SND koncepčne spolu s umeleckou obcou. Preto boli tie tri okrúhle stoly. Preto sa snažíme nastaviť parametre výberu generálneho riaditeľa tak, aby sme vybrali najlepšie, ako sa dá, aj s kontrolou verejnosti. Navrhol som, aby bol celý výber naživo prenášaný webovými kamerami," vyhlásil Krajcer s tým, že všetci budú mať možnosť porovnávať projekty jednotlivých kandidátov.

Minister obhajoval aj svoje kroky smerom k vyššej transparentnosti Audiovizuálneho fondu. "Tu nevidím nič, čo by bolo dôvodom na kritické vnímanie," vyhlásil Krajcer s tým, že na túto tému komunikoval aj s Asociáciou nezávislých filmových producentov. Práve Zuzana Mistríková z tejto organizácie však formulovala zásadné výhrady ku komunikácii s ministrom. "Žiadna diskusia neexistuje. Predstierané vyriešenie problému jazykového zákona, predstierané vyriešenie problematiky tlačového zákona, spôsob, akým vznikol Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a množstvo ďalších vecí, aké sme v histórii tejto krajiny ešte nezažili. Tie riešenia prichádzajú zvyčajne nepripravené, predkladané nekompetentnými ľuďmi a dôsledky sú tak zásadné, že v niektorých prípadoch neviem, či je náprava vôbec možná," vyhlásila Mistríková, ktorá má výhrady okrem iného k nedostatočnej podpore pôvodnej dramatickej tvorby zo strany STV.

"Prvýkrát sme sa dostali do štádia, kedy kladenie úplne fundamentálnych otázok, ako napríklad to, či nie je táto inštitúcia zriadená na to, aby robila to, čo v tejto krajine nemôže robiť nikto iný, sa už považuje za romantické výkriky bláznivých tvorcov," povedala na dnešnej tlačovej konferencii umelcov Mistríková.

"Aj ja si viem predstaviť väčší podiel dramatickej tvorby. Bol by som rád, keby televízia vysielala omnoho viac seriálov, dramatickej tvorby a podobne. Vieme v akej situácii bola táto inštitúcia pred trištvrte rokom? Takmer päťdesiatmiliónová strata. Veď tá inštitúcia bola v krízovom režime, kedy hrozili exekúcie a úplný rozvrat. Veď my neriešime situáciu, kedy tu máme fungujúcu inštitúciu, kedy sa rieši to, či sa podporí ten, alebo onen typ programu," povedal Krajcer, podľa ktorého bude mať STV na budúci rok prvýkrát po dlhom čase vyrovnaný rozpočet.

Umelci ministra kritizovali aj za výberové konanie na využitie priestorov bývalého V - klubu v Bratislave, ktoré aktuálne využíva občianske združenie A4 - nultý priestor. "Mám dôvodné podozrenie, že celé toto výberové konanie bolo zmanipulované," povedal Ľubormír Burgr z tohto združenia. Krajcer reagoval, že to bol práve on, kto celý tender kvôli pochybnostiam o jeho priebehu zrušil a výberové konanie bude musieť prebehnúť znova. Od januára sa však kultúrne aktivity v týchto priestoroch prerušia. "Včera som sa dozvedel, že tu bude prebiehať rekonštrukcia. Z týchto dôvodov musíme opustiť tieto priestory, ja mám navrhnúť termín, dokedy to urobíme," povedal Burgr, ktorý sa pokúsi zabezpečiť na pôvodne plánované akcie náhradné priestory.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu