Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Luxus "nedotknuteľných" z SND: Platíme vilu na Devíne z našich daní?!

Dom na Kremeľskej ulici Zobraziť galériu (4)
Dom na Kremeľskej ulici

BRATISLAVA - Zvláštne pomery vládnu v Slovenskom národnom divadle, ktoré by malo byť vzorom našej kultúry. Po kontrole z ministerstva, po ktorej musel odstúpiť generálny riaditeľ Ondrej Šoth, nastúpilo nové vedenie. To sa však neponáhľa napraviť niektoré pochybenia, ktoré audit odhalil. Zda sa, že skupina vyvolených si chce ponechať svoje výhody.

O pomeroch v SND sa od začiatku roka hovorili prapodivné príbehy. Pred niekoľkými mesiacmi sa šéf ministerstva kultúry Daniel Krajcer rozhodol, že zistí, ako sa veci naozaj majú a nariadil v inštitúcii kontrolu. Kontrolná komisia našla množstvo nedostatkov.

Jedno z jej zistení bolo, že divadlo si prenajalo luxusný apartmánový dom v bratislavskom Devíne, v ktorom poskytlo ubytovanie skupine umelcov. Šľachetná inštitúcia zrejme nechcela, aby boli nútení nocovať v hoteloch.

Novostavba Slovenského národného divadla:

Luxus
Zobraziť galériu (4)

Za prenájom platila 1600 eur na mesiac, čo kontrola považovala za poriadne mrhanie štátnych peňazí. Divadlo argumentovalo, že peniaze nejdú z vreciek daňových poplatníkov, ale zo sponzorských peňazí a podalo námietku. Ministerstvo dostalo dokumenty, ktoré to potvrdzovali a námietku údajne akceptovalo.

Podľa našich informácií však sponzorské peniaze nikdy nedorazili a apartmány boli a doteraz sú hradené z prostriedkov divadla,. Keďže ide o štátnu inštitúciu, tak vlastne z peňazí nás všetkých. "Peniaze neboli uhradené. Pred kontrolou ukázali zmluvu, kde sa subjekt zaviazal, že uhradí ubytovanie. Peniaze však neprišli," prezradil náš zdroj. SND je pritom pod vedením nového šéfa Milana Vajdičku v úspornom režime, muselo prepustiť niekoľko zamestnancov a stopnúť množstvo projektov.

Platí nájom sponzor, či štát?

Luxus
Zobraziť galériu (4)

Dôvod toho veľkodušného utrácania je údajne prostý. "Na Šothov luxus nikto nesiahne a jeho ľudia sú nedotknuteľní," pokračuje človek z umeleckého prostredia. V apartmánoch totiž bývajú "exbaleťák" a súčasný vedúci audiovizuálneho oddelenia Anton Faraonov a prvý baletný sólista Sergej Yegorov, ľudia, blízki bývalému riaditeľovi Šothovi.

Exriaditeľ Šoth: Má čo skrývať?

Luxus
Zobraziť galériu (4)

V luxusnom dome má bývať aj samotný Ondrej Šoth, čo však pre Topky rezolútne poprel. "Nie, nikdy som tam nebýval. Ja si platím svoje ubytovanie sám, mám to aj v daňovom priznaní," uviedol. Potvrdil však, že v Devíne býva.

Ministerstvo sa k pretrvávajúcemu stavu nechcelo vyjadriť. Čaká totiž na dnešnú správu nového šéfa Vajdičku. "Slovenské národné divadlo ma predložiť Ministerstvu kultúry SR správu o plnení opatrení prijatých na nápravu nedostatkov a odstránenia príčin ich vzniku do 15. novembra 2011. Po tomto termíne bude MK SR vedieť, ako SND uložené opatrenia plní," uviedla hovorkyňa rezortu Eva Chudinová. O vyjadrenie sme požiadali aj hovorkyňu SND Izabelu Pažítkovú, reakcia však dodnes neprišla.

"Uvedeným konaním SND porušilo finančnú disciplínu (...) t.j. nehospodárne, neefektívne a neúčinne vynakladalo verejné prostriedky v celkovej výške 13 600 eur," uvádza správa kontrolnej komisie z polovice mája 2011. Ak sa preukáže, že luxusné ubytovanie "Šothových ľudí" žiadny sponzor nefinancoval ani nefinancuje, štát za posledné mesiace prišiel o ďalšie tisíce eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu