Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rezort kultúry sa ohradzuje voči spochybňovaniu výberu riaditeľa SND

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry SR sa dôrazne ohradzuje voči spochybňovaniu výberového konania na funkciu generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND). Odboroví zástupcovia sólistov, zboru a orchestra Opery SND dnes vyhlásili, že chcú zrušenie výberového konania, pretože konkurz na generálneho riaditeľa SND považujú za diskriminačný.

Podľa nich hrozí v konkurze nedodržanie zásady rovnakého zaobchádzania. Uchádzačov o post šéfa prvej národnej divadelnej scény vraj diskriminuje fakt, že v 13-člennej výberovej komisii sú aj dvaja zamestnanci SND - riaditeľ Činohry herec Emil Horváth a choreograf, baletný majster - repetítor Baletu SND Igor Holováč. "Ministerstvo kultúry SR pripravilo výberové konanie v intenciách zákona a odmieta akékoľvek porušenie jeho ustanovení," uviedol Andrej Piško z Ministerstva kultúry SR.

Rezort zdôrazňuje, že vo výberovej komisii sú zastúpené aj odborové organizácie, ktoré majú možnosť kontrolovať celý priebeh konania. Podľa Piška teraz odborári zo SND sami navrhujú spôsob, ktorý by porušil zákon o SND ako aj zákon o výkone práce vo verejnom záujme.

"MK SR nespochybňuje právo odborárov vyjadrovať svoje názory, ale práve zvolávanie takýchto tlačových konferencií počas prebiehajúceho výberového konania považuje za neprimeraný nátlak na členov výberovej komisie a dezinformovanie verejnosti," povedal Piško.

Predstaviteľom základných organizácií Únie pri orchestri Opery SND, Únie pri zbore Opery SND a Únie sólistov Opery SND sa okrem iného nepáči, že vo výberovej komisii nie je zástupca Opery SND, ktorá je najväčším súborom národného divadla.

Podľa Piška výberovú komisiu tvoria zástupcovia z rôznych oblastí divadla, viaceré významné osobnosti slovenskej kultúry, ktorých spochybňovanie je mimoriadne dehonestujúce a urážlivé. Komisia si za svoju predsedníčku zvolila Darinu Károvú, dlhoročnú riaditeľku najvýznamnejšieho divadelného festivalu na Slovensku. Ministerstvo má v komisii len jedného zástupcu, a to generálnu riaditeľku sekcie umenia a štátneho jazyka Janku Motyčkovú.

Prízvukuje však, že je to nestranná odborníčka a rezort na ňu netlačí. "To, že aj Slovenské národné divadlo má vo výberovej komisii zástupcov zo svojich radov, no najmä renomovaných umelcov, nevníma ministerstvo kultúry ako problém. Bolo to jedno z odporúčaní účastníkov okrúhleho stola," uzavrel Piško.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu