Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kontroverzný J.X. Doležal o húličovi Marekovi (17): U nás by mal obrovskú podporu!

Aktivista a novinár J. X. Doležal
Aktivista a novinár J. X. Doležal

BRATISLAVA - Opäť sa hovorí o dekriminalizácii ľahkých drog. Diskusiu naštartoval prípad mladého Mareka z Bánoviec nad Bebravou, ktorému za mikroskopické množstvo marihuany hrozí väzenie. Známy český novinár Jiří X. Doležal si myslí, že u nich by mladík získal obrovskú podporu verejnosti.

Mareka podľa pôvodných informácií chytili s 0,1 gramom marihuany. Polícia toto množstvo neskôr zdesaťnásobila a tvrdila, že uňho našli celý gram. Keďže u nás je držanie akéhokoľvek množstva akejkoľvek drogy považované za trestný čin, chlapcovi hrozí 1,5 roka za mrežami.

Jiří X. Doležal si nevie predstaviť situáciu, že by v súčasnosti v Česku prehľadávali mladých ľudí kvôli marihuane. Po 18 rokoch boja za liberálnejší prístup k drogám je situácia u našich západných susedov úplne iná. 
 
Ak by už nastala "zaujímavá situácia" počas ktorej by policajti drogy u mladíka našli, vyviazol by maximálne s pokutou. "Do množstva 15 gramov je 1000-korunová pokuta a ide o priestupok," uviedol pre Topky. O trestný čin podľa neho ide až pri väčšom množstve ako 15 gramov, ale väzenie v praxi hrozí len pri naozaj obrovských množstvách marihuany.
 
Doležal je presvedčený, že marihuana by mala byť legalizovaná. Prístup k nej by mal byť však obmedzený, rovnako ako pri tabaku. "Zákaz predaja mladistvým, predaj len v špecializovaných predajniach a zákaz reklamy," myslí si.
 
Novinár a popularizátor marihuany je však proti tomu, aby sa zlegalizovali iné drogy. "Tieto substancie patria do rúk lekárnika," uviedol.
 
Slovákom nechce radiť, ako by mali v tejto problematike postupovať. "Spoza hraníc nie je možné radiť. Som zástanca názoru, že čo si človek uvarí, to si musí zjesť," vyhlásil. V Česku si na prípady, pri ktorých bola snaha kriminalizovať mladých užívateľov marihuany, spomína, odohrali sa však pred asi 15-timi rokmi. Ako novinár Reflexu sa osobne angažoval v kampani za oslobodenie mladíka, ktorého chceli potrestať za držanie niekoľkých gramov trávy.
 
Ak by nastala hypotetická situácia a prípad bánovského húliča Mareka by sa odohral v súčasnom Česku, mladík by podľa neho získal obrovskú podporu verejnosti. Tá totiž fajčenie marihuany nepovažuje za škodlivé pre spoločnosť. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu