Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Boj za marihuanu sa vyostruje: Petícia Radičovej a trestné oznámenie na políciu!

Hromada sa aktivizuje už od roku 2003
Hromada sa aktivizuje už od roku 2003 (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Premiérku aj prezidenta vyzvali v týchto dňoch na radikálnu zmenu drogovej politiky. Petíciu za dekriminalizáciu marihuany podpísali stovky ľudí, politici a aj významní francúzski profesori. Na políciu, ktorá uviedla, že táto látka je 4000x škodlivejšia ako alkohol, bolo dokonca podané trestné oznámenie.

Demonštrácie proti kriminalizácii mladých

Autor petície Daniel Hromada je známym bojovníkom za mäkší prístup štátu k marihuane. Stál za prvou manifestáciou Million Marihuana March v roku 2003 aj za poslednými protestami v máji 2011. Na bratislavskom Námestí Slobody sa vtedy prihovorili davu niekoľkí známi umelci a podporili myšlienku dekriminalizácie.

Hromada vyzýva politikov na ustanovenie expertnej komisie, ktorá by preskúmala škodlivosť marihuany v porovnaní s tabakom a alkoholom. Tvrdí, že táto zakázaná látka je oveľa menej škodlivá. Nesúhlasí s tým, aby bolo takmer 30-percent mladých ľudí, ktorí ju vyskúšali, kriminalizovaných.

Prípad húliča Mareka

Naposledy v tejto súvislosti rezonoval prípad bánovského "húliča" Mareka (17), ktorého chytili údajne len s 0,1 gramom marihuany a hrozí mu väzenie. Polícia sa správala zvláštne a dvakrát zmenila množstvo marihuany, ktorú mu našla. Marek uviedol, že mu ju zmerali aj s papierom od zošita, v ktorom toto mikroskopické množstvo mal.

Hromada na konci minulého týždňa odovzdal premiérke Ivete Radičovej petíciu s približne 1000 podpismi, v ktorej vyzýva na prehodnotenie prístupu k mäkkým drogám. Okrem podpisov exministra Galka, ministra Miškova a niekoľkých ďalších politikov za SaS sa mu podarilo získať aj podpisy dvoch francúzskych profesorov zo známej školy Sorbonne. Petíciu síce odovzdal pred voľbami, akékoľvek spolitizovanie svojho boja však odmieta.

Šírila polícia poplašnú správu?

Polícia je v tomto prípade doslova na opačnej strane barikády. V jednej zo správ, ktorú zverejnila pred niekoľkými týždňami, dôrazne varuje pred užívaním marihuany. Okrem väzenia vraj hrozia fajčiarom trávy aj mnohé zdravotné problémy. Podľa polície je až 4000x nebezpečnejšia ako alkohol a obsahuje až 14-krát viac chemických látok spôsobujúcich rakovinu ako tabak v cigarete.

Aktivistov táto správa policajnej hovorkyne Martiny Kredatusovej pobúrila. Podľa nich čísla prevzali zo štúdie asociácie MMA, v ktorej "často bojujú aj neonacisti." Tvrdia, že policajná hovorkyňa klamala a "dopustila sa trestného činu šírenia poplašnej správy, nakoľko táto informácia nezodpovedá skutočnosti a odporuje aj všetkým existujúcim vedecky verifikovaným štúdiám." Podali aj trestné oznámenie.

Naopak, podľa štúdie rakúskych vedcov, ktorú predložili, má marihuana pozitívne účinky pri znižovaní bolesti, skleróze multiplex, AIDS, rakovine, zelenom zákale, či závislosti na alkohole.

Rozhovor s aktivistom Hromadom:

Hromada k dekriminalizácii

Text slovenskej verzie petície:

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu