Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Baška priznáva: Za Kašického sme odpočúvali novinárku

Jaroslav Baška
Jaroslav Baška

BRATISLAVA - Exminister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) priznáva, že aj za vlády Roberta Fica odpočúvalo Vojenské obranné spravodajstvo (VOS) novinárku.

Podľa neho v roku 2007, keď bol ministrom obrany František Kašický, odpočúvali redaktorku Žurnálu Patríciu Poprockú (Ďuriškovú), ktorá je v súčasnosti vedúcou domáceho oddelenia v denníku Pravda. Baška však tvrdí, že to bolo zákonné a odmieta daný odposluch porovnávať s odposluchom za ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS).

"Nasadenie ITP prostriedku súviselo so zverejnením časti dokumentov, ktoré obsahovali informácie o pôsobení cudzích spravodajských služieb na Slovensku, teda o ohrození bezpečnosti štátu. Podklady o úniku utajovaných informácií zdokumentované vtedajším VOS boli následne v zmysle zákona odstúpené orgánom činným v trestnom konaní, ktoré začali trestné stíhanie za prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a za ktoré Národný bezpečnostný úrad uložil pokutu 15-tisíc korún," uviedol Baška vo vyhlásení, ktoré poslal agentúre SITA.

Hospodárske noviny dnes napísali, že tú istú novinárku ako za vlády Ivety Radičovej odpočúvala vojenská kontrarozviedka aj za garnitúry Roberta Fica. Podľa dokumentu, ktorým disponuje denník, bola v centre pozornosti vojenskej tajnej služby Poprocká (predtým Ďurišková) aj v roku 2007, keď bol ministrom obrany František Kašický (Smer-SD).

Hospodárske noviny uviedli, že rovnako ako teraz, aj vtedy VOS riešila možný únik utajovaných skutočností z rezortu obrany. Súd podľa dokumentu vyhovel piatimi rozhodnutiami žiadostiam VOS. Okrem odpočúvania dvoch telefónov Poprockej dovolil aj „vyhotovovanie obrazových a zvukových záznamov“.

Redaktorka mala byť podľa informácií HN takto sledovaná priamo vo svojom obydlí. Poprocká bola v tom čase redaktorkou týždenníka Žurnál. Podobne ako dnes Pravda, týždenník Žurnál vtedy kriticky sledoval dianie vo vojenskej kontrarozviedke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu