Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kollár: Kolaps nemocníc bude zrejme pokračovať po celom Slovensku

Marián Kollár
Marián Kollár

BRATISLAVA - Kritická situácia, ktorá nastala v dvoch nemocniciach Žilinského samosprávneho kraja a trenčianskej Fakultnej nemocnici, bude zrejme pokračovať aj v ďalších mestách Slovenska.

Myslí si to šéf Lekárskeho odborového zväzu Marián Kollár. "K dnešnému dňu máme nové výpovede, čiže máme silnejúcu podporu našich kolegov," uviedol pred rokovaním parlamentného zdravotníckeho výboru.

Kollár predpokladá, že kľúčovým dňom v rokovaniach zdravotníkov za ich požiadavky môže byť už streda (23.11.). Predstavitelia LOZ sa majú stretnúť s prezidentom Ivanom Gašparovičom a následne premiérkou Ivetou Radičovou.

"Chceme informovať o tom, aká je situácia v súčasnosti, o našom memorande, ktoré je odrazom našich požiadaviek a predovšetkým by sme chceli otvoriť veci, ktoré na to, aby sme sa dohodli, je potrebné legislatívne schváliť," povedal Kollár o dnešnom rokovaní odborov s členmi poslaneckého výboru.

K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo. Ich dvojmesačná výpovedná lehota uplynie už za deväť dní, napriek tomu sa im s ministrom Ivanom Uhliarikom stále nepodarilo dohodnúť.

"My nemáme ani kompetencie a v tejto chvíli ani zodpovednosť za pacienta. Je to na niekom inom, na tom, kto vedie tento rezort," podčiarkol dnes Kollár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu