Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Minister podľa lekárnikov zlyhal a mal by odísť

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA – Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik podľa Slovenskej lekárnickej komory zlyhal a mal by odísť. Dôvodom je podľa lekárnikov najmä zmätočný zákon o liekoch, ktorý SLeK navrhuje čo najskôr novelizovať. Zákon pritom nadobúda účinnosť od 1. decembra tohto roka. Vyhlásili to dnes delegáti 24. snemu Slovenskej lekárnickej komory.

"Slovenská lekárnická komora podporuje názor lekárov, že minister Uhliarik vo svojej pozícii vážne zlyhal a mal by byť odvolaný," uviedli delegáti snemu SLeK vo vyhlásení.

Podľa 1. viceprezidenta SLeK Ondreja Sukeľa nemá ministrov zákon o liekoch podporu v žiadnych štandardoch. "Lieková legislatíva, ktorú presadil, nemá oporu v nijakých štandardoch, ani odborných, ani legislatívnych, ani etických. Je to obyčajný právny paškvil," uviedol Sukeľ.

Právna norma tak podľa neho povedie "iba k stimulácii obchodných praktík firiem, ktoré dostanú lekárenstvo ako na tácke". Nepáči sa mu celkové nastavenie zákona. "Slovo pacient sa v ňom vôbec nepoužíva. Nehovorí sa o lekárnictve ako o službe, ale je posunuté do roviny iba akejsi logistiky, posúvania liekov smerom k pacientom," opísal Sukeľ.

SLeK tak podľa jeho slov už pripravuje analýzu tejto legislatívy, ktorá by mala byť hotová ešte do účinnosti zákona. Rieši však najmä praktické nedostatky právnej normy. "V zákone je obrovské množstvo chýb, ktoré povedú k jeho praktickej nevykonateľnosti. Týkajú sa hlavne nového modelu predpisovania liekov, kde nikto netuší, kedy je recept platný, kedy je neplatný," vysvetlil Sukeľ. Podľa neho sú zároveň v zákone paragrafy, ktoré si navzájom odporujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu