Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nitra: Nemocnica od decembra obmedzuje výkony: Len akútna starostlivosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NITRA - Fakultná nemocnica v Nitre bude od 1. decembra robiť len akútne zdravotnícke výkony. Tento scenár sa naplní, ak sa lekárske odbory do konca novembra nedohodnú s ministrom zdravotníctva.

K dnešnému dňu nemocnica eviduje 60 podaných výpovedí lekárov. Plánované operácie bude robiť len do 30. novembra. Operačné zákroky naplánované na december zatiaľ neruší, ale ani neobjednáva nových pacientov. "V prípade, že bude úplne jasné, že k dohode medzi ministerstvom zdravotníctva a Lekárskym odborovým združením nepríde, budeme musieť všetky plánované operácie z decembra preobjednať,“ povedal námestník riaditeľa Peter Mondek.

Iba akútnu zdravotnú starostlivosť budú poskytovať všetky chirurgické odbory, detské oddelenie, neurológia, otorinolaryngológia, urológia aj klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny.

"Oddelenia sa zatvárať nebudú," uviedol Mondek. Podľa neho je ambulantná činnosť dotknutá protestnou akciou lekárov iba na niektorých pracoviskách. Sú aj pracoviská, ktoré budú v prevádzke bez obmedzenia - napríklad infekčné, psychiatria, onkológia.

Vo Fakultnej nemocnici v Nitre je v súčasnosti zamestnaných 232 lekárov. "Prijali sme asi päť lekárov a ďalším sme dali prísľub o nástupe do zamestnania. Sú medzi nimi aj lekári s atestáciou, ale náhly výpadok 60 lekárov okamžite nenahradia,“ povedal Mondek.

V počtoch podaných výpovedí sa vedenie nemocnice a šéf lekárskych odborov v Nitre Peter Visolajský rozchádzajú. Vedenie nemocnice informovalo o 61 prijatých výpovediach, Visolajský o 66. V oboch prípadoch je však počet stiahnutých výpovedí minimálny.

Podľa Visolajského sú lekári pripravení dotiahnuť svoju protestnú akciu do konca, pretože v nej vidia boj za lepšie slovenské zdravotníctvo. Otázne zostáva, či bude vedenie nemocnice v prípade dohody odborárov s ministrom zdravotníctva akceptovať stiahnutie výpovedí u všetkých lekárov. "Teraz je predčasné sa na túto tému vyjadrovať," reagoval Mondek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu