Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VšZP dá nemocniciam viac peňazí, majú ísť aj na platy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa dá malým a stredným nemocniciam viac peňazí. Dohodla sa s nimi na zvýšení platieb od decembra. Súčasťou dohody je 20 percentné zvýšenie platieb pre ústavnú pohotovostnú službu a zvýšenie platieb za lôžkovú zdravotnú starostlivosť v priemere o 7,5 percenta. TASR informovala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

 Nemocnice sa podpisom dodatkov zaviažu k tomu, že pacientom zabezpečia zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu aj po 1. decembri, keď hrozí, že zo slovenských nemocníc odíde v rámci odborov vyše 2000 lekárov. "VšZP verí, že aj tento krok pomôže čiastočne riešiť platy lekárov v nemocniciach," uviedla Balážová. Poukázala, že zo strany poisťovne ide o ústretový krok, ktorým  chce konštruktívne prispieť do diskusie o možnom zvýšení zdrojov pre zdravotníctvo.

VšZP týmto návrhom podľa Balážovej pokračuje v odstraňovaní neopodstatnených cenových asymetrií medzi poskytovateľmi a zároveň plní svoj prísľub, že prípadné úspory získané zefektívnením jednotlivých činností poisťovne premietne do úpravy platieb. Najväčšia slovenská poisťovňa na tento účel použije finančné prostriedky získané z lepšieho výberu poistného, nižšími nákladmi na prevádzku, stabilizáciou nákladov na lieky a z predpokladaných ďalších úspor v liekovej politike.

"Myslíme si, že by to mohla byť tá cesta, aby sa navýšili zdroje, to znamená, že sa nejakým spôsobom zreálnia náklady," uviedol v reakcii na tento krok šéf Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár s tým, že s ním môže jedine súhlasiť. Odborári už viackrát poukázali, že do nemocníc musí prísť viac finančných zdrojov a platby od zdravotných poisťovní musia odrážať ich reálne náklady. Na margo dodatku o zabezpečení zdravotnej starostlivosti aj po 1. decembri poznamenal, že na to sa musí využiť iný mechanizmus a rozhodnutie je v rukách ministra zdravotníctva a vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu