Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Raši: Transformáciu nemocníc treba zrušiť ešte pred voľbami

Richard Raši
Richard Raši

BRATISLAVA - Premenu nemocníc z príspevkových organizácií na akciové spoločnosti treba zrušiť zákonom, a to ešte do marcových predčasných volieb. V relácii Rozhlasu a televízie Slovenska O 5 minút 12 to na Jednotke povedal exminister zdravotníctva a poslanec za Smer-SD Richard Raši (Smer-SD).

"Sme proti transformácii a súčasný stav je len jej pozastavenie, ale nerieši problém, ktorý môže prísť opäť v marci, keď sa v transformácii bude môcť pokračovať. Treba ju zrušiť zákonom," konštatoval Raši.

Predseda zdravotníckeho parlamentného výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS) argumentuje, že zastavením transformácie bude mať 24 nemocníc dlh 200 a nie 40 miliónov eur, ako vláda predpokladala pri akciovkách. "Nemôžete žiadať od SDKÚ-DS, aby zmenilo svoj názor, keď od roku 2004 hovoríme, že riešením pre štátne nemocnice je transformácia na akciové spoločnosti," poznamenal Novotný.

Zastavenie transformácie nemocníc bolo jednou z podmienok lekárskych odborárov na to, aby stiahli svoje výpovede. Výpovedná lehota približne dvom tisíckam lekárov uplynie 1. decembra. Zatiaľ čo Raši sa obáva kolapsu zdravotníctva po tomto termíne, Novotný to tak tragicky nevidí. Obaja sa zhodujú, že lekári si zaslúžia viac peňazí. Novotný však tvrdí, že ich požiadavky musia byť kompromisné a vychádzať z reálnych možností. "Táto naša platová požiadavka je už zadefinovaná kompromisne," oponoval v televíznej diskusii predseda LOZ Marian Kollár. Novotný dúfa, že medici výpovede včas stiahnu a zdravotná starostlivosť nebude ohrozená.

Do diskusie sa zapojil aj primár Kliniky detskej chirurgie Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave Vladimír Cingel, ktorý napriek súhlasu s požiadavkami lekárov výpoveď nedal, aby neohrozil chod nemocnice. V postupe lekárov nevidí len ambíciu platovo si prilepšiť, ale aj snahu o zlepšenie systému do budúcna. V súčasnom systéme vníma problematicky napríklad politické nominácie riaditeľov a manažérov nemocníc, čo ich oslabuje pri rokovaniach so zdravotnými poisťovňami či vo vzťahu k ministrovi zdravotníctva. S tým súvisí aj nedostatočná spätná kontrola hospodárenia nemocníc. "Treba si povedať seriózne, že táto právna forma zlyháva a treba hľadať novú právnu formu. Hovoríme tu o akciových spoločnostiach, napríklad, prípadne to môže byť iná právna forma, pretože súčasná je už prekonaná," povedal Cingel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu