Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Uhliarik debatoval s lekármi DFNsP, nepresvedčil ich

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) dnes diskutoval s lekármi Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) na bratislavských Kramároch o tom, aby prehodnotili svoje rozhodnutie podať výpoveď. Lekári tvrdia, že väčšinu z nich nepresvedčil. Prípadný ich odchod od decembra by pritom najväčšie problémy spôsobil práve v detských nemocniciach, kde by podľa vyjadrení ministerstva hrozilo, že nebude zabezpečená ani akútna zdravotná starostlivosť.

Na dnešnom stretnutí s ministrom sa zúčastnilo asi 80 lekárov. „Keď sa na konci mali postaviť lekári, ktorých minister nepresvedčil svojou argumentáciou, postavili sa všetci,“ povedal médiám anestéziológ Ján Sýkora. Ministrova hovorkyňa Katarína Zollerová oponovala, že to tak nebolo. „Mnohí to zobrali ako demagógiu a vôbec sa nezapojili,“ reagovala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická. Diskusia s lekármi prebiehala za zatvorenými dverami.

Anestéziológ tvrdí, že minister im chcel sľúbiť prilepšenie pre nemocnicu. „Máme z toho pocit, že si nás lekárov DFNsP chcel kúpiť. Nemyslíme si, že toto je konštruktívny prístup,“ dodal Sýkora. „Hovorili sme zhruba aj o sume, ktorú by DFNsP potrebovala, aby sa nezadlžovala,“ povedal na brífingu po rokovaní minister. V detskej nemocnici podalo k 1. októbru výpoveď 121 lekárov, deväť ju neskôr stiahlo. Niektorí lekári sa vyjadrovali zdržanlivejšie ako Sýkora, zhodovali sa však na tom, že ich platy sú nízke a na nápravu čakajú pridlho.

Minister po rokovaní povedal, že na niektorých požiadavkách sa s lekármi zhodli a na niektorých nie. „Hovorili sme o reálnych sumách, že v Českej republike to bolo päť- až osemtisíc českých korún. Hovorili sme zhruba o tejto sume, ale veľmi zhruba,“ uviedol Uhliarik. Dodal, že lekárom chcel na stretnutí ukázať, že požiadavky odborárov zvýšiť platy o 1900 eur sú momentálne nereálne. „Nepovedal som, že nikdy sa nebudeme baviť o postupnom zvyšovaní alebo o tom, že chceme zvýšiť peniaze lekárom aj sestrám,“ dodal.

Odbory podľa ministra žiadajú, aby priemerná mzda slovenského lekára vzrástla v budúcom roku o takmer 1900 eur. V súčasnosti sa priemerná mzda lekára vrátane náhrad za pohotovosť pohybuje na úrovni 1644 eur, po zohľadnení návrhu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) by mala stúpnuť na 3541 eur. Základná mzda bez príplatkov má byť 1001 eur, po zohľadnení návrhu by mala vzrásť na 1485 eur. Šéf LOZ Marian Kollár nesúhlasí s tým, že lekári majú základné mzdy na úrovni, akú dnes prezentoval minister. Odmietol aj to, že by lekári žiadali prezentovaný nárast miezd. "V tejto chvíli to určite tak nie je. Náš návrh základnej mzdy sa pohybuje od 1200 do 2350 eur," povedal. Rozdiely v odborárskych a ministerských číslach Kollár nevedel vysvetliť, naznačil však, že sa nemusia zakladať na pravde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu