Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Riaditeľ údržby železníc bral úplatky, pýtal päť percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s bývalým riaditeľom regionálneho riaditeľstva údržby železničnej infraštruktúry Železníc SR vo Zvolene Jaroslavom K. a ďalšími štyrmi obžalovanými.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ich žaluje za korupciu pri zabezpečovaní zákaziek pre údržbu infraštruktúry železníc.

Podľa prokurátora exriaditeľ Jaroslav K. z titulu svojej funkcie mal možnosť ovplyvniť výber firiem, ktoré budú vykonávať rôzne práce pre Železnice SR. Za to si od zástupcov vybraných firiem údajne opakovane vypýtal päť percent z vyfakturovanej sumy, ktorú im Železnice SR preplatili za dané obdobie.

Takto podľa obžaloby za tri štvrťroky 2009 prevzal Jaroslav K. úplatky v celkovej sume viac ako 14-tisíc eur. Tým spáchal zločin prijímania úplatku v súvislosti s obstarávaním veci všeobecného záujmu, za čo mu hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Na lavici obžalovaných spolu s bývalým riaditeľom železníc sedia aj 61-ročný živnostník Ivan S. z Banskej Bystrice, 50-ročný živnostník z Košíc Štefan S., 61-ročný majiteľ spoločnosti Warscho Michal V. z Lučenca a 56-ročný majiteľ firmy Stavbet z Banskej Bystrice Ľudovít S., ktorí úplatky podľa prokurátora dávali.

Tí sú obžalovaní za prečin podplácania, tiež v súvislosti s obstarávaním veci všeobecného záujmu. Sudca ich za to môže poslať za mreže na šesť mesiacov až tri roky.

Živnostník Ivan S. bývalému riaditeľovi odviedol za tri štvrťroky 2009 vyše 2 300 eur, Košičan Štefan S. vyše 6 400 eur, Lučenčan Michal V. viac ako 2 500 eur a Banskobystričan Ľudovít S. sa za dohodené zákazky mal odvďačiť sumou presahujúcou 2 700 eur.

Všetci na pojednávaní vyhlásili, že sa necítia byť vinní a návrh sudcu na uzavretie dohody o vine a treste zamietli. Ich obhajcovia namietali skutkové i právne závery obžaloby a jej podanie na súd označili za neodôvodnené. Pojednávanie pokračuje koncom novembra ďalším dokazovaním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu