Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Železnice dali „vianočný darček“ cestujúcim: Menej vlakov, drahšie cestovné!

Železnice pôjdu hore
Železnice pôjdu hore

BRATISLAVA - Od tejto nedele začnú slovenské vlaky jazdiť podľa nového cestovného poriadku, ktorý bude platný najbližší rok. Najvýraznejšie zmeny sa budú týkať zníženia počtu spojov a zvýšenia ceny za cestovné.

"Železničná spoločnosť bude voziť nižší objem vlakových kilometrov oproti začiatku roka 2011," priblížil hlavnú zmenu generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Pavel Kravec.. Počas tohto roka sa totiž v rámci revitalizácie železničných spoločností znížil počet vlakov, ktoré osobný dopravca vypravoval. Zároveň nebude ZSSK prevádzkovať dopravu na trase z Bratislavy do Komárna.

Trať prejde od 4. marca pod súkromného dopravcu RegioJet. "Zásadná zmena je aj v spôsobe financovania, a tým pádom aj úhrady cestovného v IC vlakoch na trati z Bratislavy do Košíc," dodal Kravec. InterCity vlaky už nebudú financované zo štátneho rozpočtu, ale budú fungovať samostatne. To znamená, že si budú musieť na seba zarobiť samé, čo pre cestujúcich znamená aj zvýšenie cestovného.

Štát by si mal tak na rok 2012 objednať 29,35 milióna vlakokilometrov za 199,34 milióna eur. Podľa Kravca je takýto objem dopravy už predrokovaný s ministerstvom dopravy a pripravuje sa podpis dodatku k zmluve o výkonoch vo verejnom záujme.

Medzi ďalšie novinky nového grafikonu v medzištátnej doprave patrí napríklad vypravovanie súprav Pendolino dvakrát do týždňa na trase z Prahy do Ostravy až po Žilinu a späť. Súpravy Pendolino prestanú zároveň premávať na trase Slovenskej strely z Prahy do Bratislavy a nahradia ich klimatizované vozne vyššej kategórie. Zároveň sa zruší letný vlak Nesebar medzi Prahou, Bratislavou a Burgasom. Nový vlak Horehronec pôjde z Břeclavi cez Bratislavu do Banskej Bystrice a vo vybraných obdobiach až do Košíc. Medzi zmenami vo vnútroštátnej doprave je napríklad zavedenie nového IC vlaku Chopok v nedeľu medzi Bratislavou a Košicami a tiež nového páru rýchlikov Tajov medzi Bratislavou a Banskou Bystricou.

Novinou je aj to, že vlaky InterCity na trase medzi Bratislavou a Košicami nebudú od januára budúceho roka dotované zo štátneho rozpočtu. Ich vypravovanie bude na komerčnej báze, čo znamená, že si na seba musia zarobiť samé. Cestovné tak ľuďom zdražie, no ak si lístky kúpia dostatočne skoro, môže ich doprava IC vlakom vyjsť lacnejšie ako teraz.    "Zvýšime cestovné v IC vlakoch, no bude postavené na časovom princípe. Kto si skôr kúpi lístok, bude ho mať lacnejší. Dokonca, ak si ho kúpi dostatočne včas, pôjde až pod súčasnú cenu," opísal Kravec. Podľa neho pôjde o podobný princíp ako v prípade predaja leteniek.

Napríklad na trase z Bratislavy do Košíc stojí v súčasnosti celý lístok v IC vlakoch do druhej triedy v slabé dni 21,26 eura a v silné dni 23,26 eura. Od januára budú ceny tohto lístka 20 eur, 22 eur a 24 eur. Predpredaj lístkov, ktoré začnú platiť od januára, spustí ZSSK od piatka (9.12.).

Podľa Kravca sa ZSSK bude zároveň snažiť zaviesť aj novú kvalitu do IC vlakov. Napríklad stewardkami, či zavádzaním tichých zón vo vlakoch. "V prvej triede budeme poskytovať nápoj a tlačoviny. Od februára budeme zavádzať wifi vo vlaku, no zatiaľ len v jednom vozni," opísal Kravec. Ak bude mať wifi dostatočné pokrytie a ZSSK bude vedieť zabezpečiť kvalitu signálu, tak ju podľa jeho slov plánujú zavádzať aj vo viacerých vlakoch.

Cestujúci budú mať zároveň v IC vlakoch od januára vyššie práva na odškodňovanie než doteraz. "Napríklad za špinavú súpravu, či za nevykúrený vozeň," vymenoval Kravec. Či sa IC vlakom podarí byť ziskovými a zarobiť si na seba, však bude jasné až na konci budúceho roka. "Dúfam, je to veľká výzva, ale urobíme všetko pre to, aby si IC vlaky na seba zarobili," dodal riaditeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu