Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Predstavitelia Siemensu dávali miliónové úplatky!

CEO a prezident Siemens-u Peter Loescher
CEO a prezident Siemens-u Peter Loescher

NEW YORK - Americká prokuratúra obvinila z korupcie osem bývalých riadiacich pracovníkov nemeckej firmy Siemens AG. Prípad sa týka úplatku 100 miliónov dolárov (76,7 milióna eur) vyplatených počas vyše 11 rokov argentínskym predstaviteľom s cieľom zabezpečiť kontrakt na dodávku národných občianskych preukazov.

Obvinení, ktorí žijú v Nemecku, Švajčiarsku a Argentíne, dosiaľ neboli zatknutí. Medzi nimi je niekdajší člen správnej rady Siemensu Uriel Sharef, ako aj dvaja bývalí šéfovia argentínskej pobočky tejto spoločnosti, uviedli v utorok americké úrady.

Vedúci pracovníci firmy podľa vyšetrovania v rokoch 1996-2007 platili úplatky smerované na najvyšších argentínskych činiteľov vrátane dvoch prezidentov a vládnych ministrov. Vyplýva to z trestného spisu, ako aj osobitnej civilnej žaloby podanej regulačným úradom USA pre cenné papiere.

"Dnešné obvinenie vypovedá o šokujúcej úrovni podvodu a korupcie," uviedlo ministerstvo spravodlivosti USA. Podľa rezortu sa obvinení priznali ku korupcii s cieľom získať kontrakt v Argentíne v hodnote miliardy dolárov.

Bývalých manažérov Siemensu obžalovali na federálnom súde v New Yorku. Obvinení sú z konšpirácie na porušenie amerického protikorupčného zákona, podvodu a konšpirácie na pranie špinavých peňazí. Za tieto zločiny im hrozí celkovo až 25-ročné väzenie.

V decembri 2008 sa Siemens a jeho pobočka v Argentíne priznali k porušeniu amerického protikorupčného zákona a zaplatili pokuty vo výške 449 miliónov dolárov, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Predstaviteľ ministerstva spravodlivosti USA nepovedal, či americké orgány budú žiadať vydanie obžalovaných na trestné stíhanie. Sharef čelí obvineniam aj nemeckých úradov. Hovorca Siemensu záležitosť odmietol komentovať s tým, že žaloba sa týka osôb a nie spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu