Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Za kupovanie zákaziek v rezorte obrany odsúdili ďalšieho podnikateľa

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Za úplatky vo výške 42.500 eur, za ktoré mal dostať zákazky z ministerstva obrany v desaťnásobne vyššej hodnote, dostal Ján Balaj trest 20 mesiacov väzenia s podmienečným odkladom na 30 mesiacov a peňažný trest 15.000 eur.

Ak by ich nezaplatil, náhradný trest je ďalších 15 mesiacov odňatia slobody. Obvinený sa na tom dohodol s prokurátorom a túto dohodu o vine a treste potvrdil ešte minulý týždeň Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Dnes to uviedla jeho hovorkyňa Katarína Kudjáková.

Obvinený Balaj mal dávať od začiatku roka 2009 do augusta 2010 úplatky podnikateľovi Miroslavovi D. za to, že bude víťazom verejných obstarávaní v rezorte obrany.

Dohodu o vine a treste pritom súd schvaľoval na druhý raz. Prvý raz sa obvinený s prokurátorom dohodol iba na peňažnom treste 15.000 eur. Špecializovanému súdu sa trest zdal neprimerane nízky a dohodu zamietol. S jeho názorom sa stotožnil aj Najvyšší súd SR, na ktorý sa prokurátor aj obvinený obrátili so sťažnosťami.

Obvinenému hrozilo za podplácanie dvoj- až päťročné väzenie. Prokurátor pri prvej dohode zohľadnil, že obvinený sa k podplácaniu priznal a oľutoval ho, predtým viedol riadny život a pomohol k objasneniu trestnej činnosti. Zároveň tvrdil, že obvinený bol do prípadu "vmanipulovaný" Miroslavom D.

V septembri súd schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Jánom Krajčovičom, ktorý bol obvinený, že za zákazky na ministerstve obrany zaplatil Miroslavovi D. 9300 eur. Dostal trest zaplatiť 7500 eur. Polícia v tom čase informovala, že obvinila ďalších deväť podnikateľov, ktorí si zákazky v rezorte obrany kupovali cez Miroslava D.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu