Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Lekári závidia sestričkám: Stopli im vyššie platy!

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA – Pádne argumenty alebo len slepá závisť? Hromadné výpovede lekárov, zdá sa, im nedajú spávať. Kým zdravotným sestrám sa podarilo vyrokovať zvýšenie miezd, lekári sa o vyššie platy snažia nátlakovou kampaňou. Najnovšie hovoria o tom, že štát sestričky oproti nim zvýhodňuje.

Lekárska komora sa postavila proti rozhodnutiu štátu a napadla v pripomienkovom konaní návrh zákona, ktorým sa od 1. apríla zdravotným sestrám zvyšuje minimálna mzda. Šéfka legislatívneho výboru lekárskej komory Dagmar Takácsová však odmieta, že ide o pomstu lekárov. „Návrh je nesystémový, lebo zvýhodňuje len jednu skupinu zdravotníkov,“ povedala pre denník SME.

Lekári vysvetľujú svoj postoj tým, že sestry, ktoré plnia pokyny lekárov, dostanú vyššiu mzdu, ako lekári, ktorí nesú za celú situáciu zodpovednosť. Obidve strany sa navzájom obviňujú, že svoje platové podmienky riešili samostatne. Takácsová však tvrdí, že požiadavka lekárov sa týka len štátnych lekárov, pričom v prípade zdravotných sestier novela zaväzuje k vyšším mzdám aj súkromné zariadenia, na čo tieto nemajú peniaze.

Minimálna mzda sestier by tak po novom mala byť vo výške 640 eur (niektoré doteraz zarábali okolo 400 eur). Lekárom žiadny zákon minimálnu mzdu neurčuje, začínajúci dostávajú od 600 eur mesačne, pričom priemerný plat je asi 1500 eur. Nátlakovou akciou chcú lekári dosiahnuť zvýšenie miezd na 1200 až 1300 eur.

K 1. októbru podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach. Motívom bolo neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Vyšší plat v čase krízy? Za pokus to určite stojí!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu