Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Transformácia nemocníc je pozastavená do volieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Transformácia nemocníc na akciové spoločnosti sa do konca tohto roka neuskutoční, o tom, či sa však skutočne zastaví, rozhodne až budúca vláda. Taký je záver pondelkového rokovania prezidenta a premiérky Ivety Radičovej.

"Garantovať môžem jednoznačne, že transformácia do vzniku novej vlády nebude," vyhlásil po stretnutí prezident Ivan Gašparovič. Ten pritom vláde navrhol, aby zákon, ktorý transformáciu nariaďuje, novelizovala, a to buď predĺžením času na jej realizáciu alebo úplným vypustením ustanovení, ktoré o zmene právnej formy zdravotníckych zariadení hovoria.

Premiérka však upozornila, že ide o návrhy ktoré musia schváliť poslanci. "To nie je kompetencia vlády, ale to čo je v zákone, je posunutie transformácie do júna pri výnimočných okolnostiach a dovolím si tvrdiť, že predčasné voľby výnimočné okolnosti sú, takže ten posun aj v zmysle platného zákona do konca júna možný je," vyhlásila Radičová. Tá zároveň dodala, že takýto stav by zabezpečil, aby sa po predčasných voľbách rozhodla nová vláda, ako bude v prípade transformácie pokračovať ďalej. "Rešpektujem stav, sú predčasné voľby, nech nová vláda rozhodne, či forma, ktorú sme pripravili, je tou správnou, ktorá zabezpečí lepší chod nemocníc a narábania s verejnými financiami," uviedla.

Prezident ešte v piatok vydal stanovisko, v ktorom odporučil ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi, aby zastavil zmenu právnej formy zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti. Premiérka vyhlásila, že jeho rozhodnutie rešpektuje. "To stanovisko hovorí o tom, že v zmysle zákona, konkrétne programy na transformáciu nemocníc naďalej nebudú predkladané na rokovanie vlády, to je celé," skonštatovala Radičová. Podľa hlavy štátu premiérka nemá ani možnosť uvedené návrhy predkladať.

Napriek aktuálnemu pozastaveniu transformácie však proces oddlženia nemocníc pokračuje. Premiérka ale požiadala ministra zdravotníctva, aby pripravil vyhlášku, ktorá zabezpečí prísne a jasné rozpočtové pravidlá pre tie nemocnie, ktoré sa momentálne oddlžujú. "Aby bola záruka využívania týchto finančných prostriedkov... To oddlžovanie musí prebiehať tak, aby sa peniaze nestratili vo vzduchoprázdne," objasnila.

Prezident ako aj premiérka pritom očakávajú, že po prijatí uvedeného rozhodnutia ohľadne transformácie by malo viac ako 2 000 lekárov zvážiť a stiahnuť svoje výpovede, a to v záujme pacientov. Radičová zároveň predpokladá, že by mali pokračovať v rozhovoroch o podobe riešení problémov v zdravotníctve už s novou vládou.

Transformáciu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti predpokladá novela zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá je účinná od apríla. Zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti rezortu zdravotníctva majú na transformáciu čas do konca tohto roka, v odôvodnených prípadoch sa termín môže posunúť o pol roka. Nemocnice v pôsobnosti iných rezortov to musia stihnúť do polovice roka 2012. Zakladateľom a stopercentným akcionárom budúcich obchodných spoločností bude štát, v mene ktorého budú konať príslušné rezorty. Celkovo by sa malo transformovať 31 zariadení. Parlament už na ich oddlženie odklepol 350 mil. eur.

Zastavenie transformácie žiadajú lekári. Ide o jednu z ich štyroch požiadaviek na stiahnutie viac ako 2 000 výpovedí. Proti zmene právnej formy je aj opozičná strana Smer-SD. Jej poslanec a exminister zdravotníctva Richard Raši predložil na októbrovej schôdzi parlamentu pozmeňujúci návrh k novele zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorým chcel novelizovať zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a vypustiť z neho ustanovenie o transformácii. O jeho návrhu sa napokon ani nehlasovalo. Opozícia už predtým avizovala, že ak jej návrh neprejde, na ďalšiu schôdzu parlamentu predloží nový. Aktuálne opozícia avizuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu