Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lekárom pozastavenie transformácie nestačí, výpovede nestiahnu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Lekárom nestačí pozastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, ktoré avizoval prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová. Výpovede preto stiahnuť neplánujú. Žiadajú definitívne zrušenie transformácie zákonom. Na dnešnom brífingu v Bratislave to povedal šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marián Kollár.

"Zatiaľ sa výpovede nesťahujú. Vyhlásenie pána prezidenta aj pani premiérky vnímame ako ústretový krok k naplneniu našich požiadaviek. Dnešný krok veľmi napomohol k tomu, aby sme sa v krátkej budúcnosti mohli nejako dohodnúť," povedal Kollár. Garancie však podľa neho nestačia, lekári trvajú na zrušení transformácie zákonom. "Bolo by to veľmi dobré východisko k naplneniu ďalších štyroch požiadaviek lekárov a aby sa lekári mohli k 1. decembru vrátiť na svoje pracoviská," poznamenal.
      
S prezidentom a premiérkou chcú lekári hovoriť aj o skutočnej reforme zdravotníctva. "Chceme, aby prišla taká reforma, pri ktorej sa spravia kroky, ktoré zlepšia poskytovanie zdravotnej starostlivosti všetkým občanom. Boli by sme radi, keby sa robili riešenia, ktoré raz a navždy vyriešia problémy v zdravotníctve," priblížil Kollár.
      
Rokovať s ústavnými činiteľmi chcú lekári aj o svojich ďalších požiadavkách vrátane platu. Žiadajú jeden a pol až trojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve v závislosti od dosiahnutého vzdelania a praxe. "Je to zhruba od 1200 do približne 2500 eur," vyčíslil šéf LOZ.
      
O transformácii nemocníc a jej zastavení do vytvorenia novej vlády, ktorá vznikne po marcových predčasných parlamentných voľbách, rokoval prezident s premiérkou dnes. Hlava štátu oznámila, že šéfka dočasného kabinetu nemá možnosť predložiť na rokovanie vlády návrh ministerstva zdravotníctva na transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. Dôvodom je súčasný legislatívny stav, v ktorom exekutíva potrebuje súhlas prezidenta na túto zmenu, čo však nemá.
      
"Pán minister (Ivan Uhliarik, KDH) síce hovorí, že zo zákona si musí splniť povinnosť (predložiť návrh), áno, zákon mu to hovorí, ale ústavný zákon dáva mne právo o tom rozhodnúť... Môžem jednoznačne garantovať, že transformácia do vzniku novej vlády nebude," podčiarkol.
      
Premiérka informovala, že už požiadala Uhliarika, aby pripravil vyhlášku, ktorá by zabezpečila prísne a jasné rozpočtové pravidlá pre nemocnice, ktoré sa v súčasnosti oddlžujú. "To oddlžovanie musí prebiehať tak, aby sa znovu tie peniaze nestratili vo vzduchoprázdne, ale aby zabezpečili riadnu zdravotnú starostlivosť," vysvetlila Radičová. Výdavky vyčlenené na oddlženie by podľa nej mali v prvom rade nemocnice nasmerovať na splatenie dlhov voči Sociálnej poisťovni.
      
Transformáciou nemocníc by sa mala zaoberať na mimoriadnej schôdzi aj Národná rada SR na návrh opozičného Smeru-SD. Sociálni demokrati žiadajú čo najrýchlejšie definitívne zastavenie transformácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu