Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Chov sliepok na Slovensku sa zlepšuje len minimálne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Od 1. januára 2012 bude v celej Európskej únii zakázaný chov sliepok v tzv. holých klietkach, z celkového počtu tri milióny slovenských nosníc približne tretina z nich stále v holých klietkach žije.

V obohatených klietkach žije 1,9 mil. nosníc, v podstielkových chovoch okolo 36-tisíc a v organických len okolo 700 sliepok. “Najväčším problémom je, že slovenskí chovatelia namiesto prechodu na podstielkové chovy v halách alebo voľné chovy prechádzajú vo veľkom len na zákonom stanovené minimum - obohatené klietky," uviedla Silvia Čaňová z občianskeho združenia Sloboda zvierat.

Život v obohatených klietkach je však podľa Čaňovej pre sliepky len minimálne zlepšenie. "Pribudne im síce hniezdny box a bidlo, no to najdôležitejšie sa nezmení – naďalej ostanú natlačené v tesných klietkach bez možnosti voľného pohybu," vysvetľuje.

V krajinách západnej Európy prechádzajú z klietok rovno na podstielkové či voľné chovy. "Uvedomujú si, že sa im oplatí investovať do dlhodobo perspektívnych systémov, pretože trend smeruje k tomu, že klietky budú v budúcnosti zrušené úplne," hovorí ochrankyňa zvierat s tým, že neklietkové systémy doprajú zvieratám oveľa vyšší štandard pohody a spotrebiteľom kvalitnejšie vajcia. Sloboda zvierat našim spotrebiteľom odporúča, aby pri kúpe uprednostňovali vajcia z humánnejších chovov a tak tlačili na výrobcov.

Holé batériové klietky, teda klietky bez akéhokoľvek vybavenia, ktoré by vtákom umožňovalo hniezdiť, sedieť na bidle, hrabať a zobať, budú od budúceho roka v celej EÚ zakázané rovnako ako predávanie vajec z týchto systémov. Kódy na vajciach ostanú nezmenené, neklietkové vajcia budú mať naďalej kódy 0 (organické, bio vajcia), 1 (vajcia z voľných chovov), 2 (vajcia z podstielkových chovov v halách), číslom 3 budú od januára označované vajcia z obohatených klietok, predaj vajec z holých klietok bude v EÚ zakázaný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu