Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Sloboda zvierat podáva trestné oznámenie pre nelegálny odchyt psov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sloboda zvierat žiada, aby spôsob podnikania Milana Beláka a Szilarda Tótha v asanačných službách po celom území SR preverila Generálna prokuratúra SR. Tvrdí, že konajú nelegálne.

 "Sloboda zvierat podá vo štvrtok 10. novembra na Generálnej prokuratúre SR podnet na preskúmanie trestnej činnosti pánov Milána Beláka a Szilarda Tótha pre spôsob ich podnikania v asanačných službách po celom území SR," avizovala dnes inšpektorka Slobody zvierat Romana Březinová.

Dodala, že na podozrenie z nezákonnej činnosti v prípade Beláka a Tótha upozornila kompetentné orgány samosprávy aj Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS). "Vyhlásenie RVPS doslova upozorňuje na pracovníkov, ktorí sa preukazujú neplatným povolením na odchyt psov vydaným na meno Milan B. a osvedčením o odbornej spôsobilosti na výkon odchytu túlavých zvierat na meno Szilard T.," informovala Březinová.

Podotkla, že spomínaní muži pokračujú "v nehumánnom odchyte túlavých zvierat" napriek dlhodobej snahe Slobody zvierat zastaviť ich nelegálnu činnosť upozorňovaním kompetentných orgánov a dotknutých obcí, podaním trestného oznámenia.

Inšpektorka upozornila, že Belák pracuje nelegálne od roku 2005. "V obci Veľká Ida vtedy odchytil a následne usmrtil vyše 40 psov bez povolenia, pričom zákon jasne hovorí o povinnosti dania do karantény odchytených psov a potrebe vynaloženia adekvátneho úsilia pri hľadaní pôvodného majiteľa alebo náhradného domova," priblížila.

Doplnila, že Sloboda zvierat má exaktné údaje o počte odchytených psov vrátane konkrétnych platieb miest a obcí za ich likvidáciu, a to za uplynulé dva roky. "Aj napriek nášmu upozorneniu na nezákonnosť ich činnosti, si mnohí starostovia aj naďalej objednávajú služby týchto pánov," zdôraznila s tým, že "Sloboda zvierat zachránila 12 psov v Krompachoch, kde už ich čakal osud lacného mäsa dostupného pre sociálne slabších občanov".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu