Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hydinári varujú: Pozor na lacné vajcia z neprerobených chovov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Únia hydinárov Slovenska vyzýva spotrebiteľov, aby si po 1. januári viac začali všímať krajinu pôvodu vyznačenú priamo na vajciach a rovnako aj názov výrobcu na obale. Dôvodom je smernica, ktorá vstúpi 1. januára 2012 do platnosti. Tá zakazuje predaj vajec od nosníc z neobohatených klietok v obchodoch. Smernica sa týka chovateľov, ktorí majú viac ako 350 nosníc.

Zákaz platí pre celú Európsku úniu. Ako uviedol dnes na tlačovej besede riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár, pri systéme obohatených klietok ide o zvýšenú pohodu sliepok.

"Sliepky majú zabezpečené vhodné podmienky pre život a znášku vajec," konštatoval. Zároveň majú dostatočne veľký životný priestor, priestor pre hrabanie, kŕmenie, napájanie a znášanie vajec. Výsledkom sú kvalitnejšie vajcia. Vajcia z neobohatených klietok sa po 1. januári budú môcť používať len na technologické účely a nemali by sa dostať do predajní.

Napriek dvanásťročnému prechodnému obdobiu mnohé krajiny neprerobili neobohatené klietky na obohatené. EÚ ubezpečovala, že výnimky nepovolí, v súčasnosti to však podľa Molnára už neplatí. "Krajiny ako Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Portugalsko, Grécko, ale aj Poľsko a Maďarsko majú neprerobené chovy s miliónmi nosníc," upozornil Molnár. V Poľsku majú neprerobených klietok viac ako je ich celkový počet na Slovensku. Najhoršie je na tom Grécko, z 5,3 mil. nemajú prerobených 4,8 milióna klietok.

Slovenskí hydinári sa obávajú, že existuje veľké riziko, podľa ktorého naše obchody budú zaplavené lacnými vajcami z neobohatených klietok. Zoznam výrobcov v SR, ktorí majú prerobené chovy, zverejnia hydinári na svojej internetovej stránke. Únia hydinárov Slovenska našim zákazníkom odporúča, aby nekupovali vajcia s označením pôvodu v Poľsku, Maďarsku. Na Slovensku budú všetky chovy s neobohatenými klietkami do konca roka prerobené, alebo zrušené. V SR budú takto prerobené ešte štyri chovy a dva budú zrušené.

V Poľsku je podľa slovenských hydinárov stále neprerobených 130 chovov s 4 173 890 nosnicami a s dennou produkciou približne štyri milióny vajec. V Maďarsku je neprerobených 177 chovov s 1 093 578 nosnicami a dennou produkciou približne milión vajec.

Vajcia z chovov s neobohatenými klietkami sa na Slovensko po 1. januári nebudú môcť dovážať. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) preto plánuje zvýšenú kontrolu dovážaných vajec. Ako uviedla vedúca kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS Paulína Komarová, veterinári plánujú zvýšené cielené kontroly v obchodných sieťach, ako aj v triediarňach, vrátane ambulantného predaja, ktoré budú zamerané na vajcia dovážané z iných členských štátov EÚ.

Európska komisia totiž požaduje od všetkých členských štátov nahlásiť podniky, ktoré nespĺňajú požiadavky stanovené v novej legislatíve. Tieto štáty musia pripraviť tzv. "akčný plán" a tam uvedú opatrenia, ktoré zabránia akémukoľvek predaju čerstvých vajec na domácom a zahraničnom trhu.

"Tieto vajcia sa môžu spracovať len priemyselne v štáte, kde boli vyprodukované. Výnimku v tomto prípade dostal Cyprus," vysvetlila Komarová. Všetky členské štáty únie musia podľa nej navyše zaslať Európskej komisii zoznam podnikov, ktoré spĺňajú aj nespĺňajú nové požiadavky na chov nosníc a ten následne komisia zašle členským krajinám, aby vedeli takéto vajcia odkontrolovať.

Slovenskí veterinári budú taktiež kontrolovať aj podniky na Slovensku. "ŠVPS SR usmernila príslušné Regionálne veterinárne a potravinové správy, v príslušnosti ktorých sa nachádzajú chovy s neobohatenými klietkami, aby vykonali v týchto chovoch kontroly do konca roka," informovala Komarová s tým, že v kontrolách bude pokračovať aj v budúcom roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu