Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Viedeň neuspela so žalobou proti dostavbe Mochoviec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Viedenská vláda neuspela na súde Európskej únie so žalobou proti dostavbe slovenskej atómovej elektrárne Mochovce. Informoval o tom dnes slovenský úrad jadrového dozoru, ktorý dohliada na bezpečnosť atómových zariadení v krajine. Alpská republika dlhodobo vystupuje proti jadrovým elektrárňam nielen na Slovensku ale aj v Česku.

Rakúska metropola, ktorá má postavenie jednej zo spolkových krajín, zažalovala Európsku komisiu za to, že zastavila konanie o jej sťažnosti vo veci dostavby tretieho a štvrtého bloku mochovskej elektrárne. Tvrdila tiež, že EK jej neposkytla požadované dokumenty o elektrárni.

Výstavba tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach začala v roku 1987. Budovanie sa kvôli nedostatku peňazí po piatich rokoch zastavilo a bolo obnovené v roku 2008. Práce by podľa skorších informácií mali skončiť v nasledujúcich dvoch rokoch.

Alpská republika si pred vstupom Slovenska do EÚ vynútila záväzok Bratislavy odstaviť staršiu jadrovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach; dva reaktory boli odstavené v rokoch 2006 a 2008. Rakúsko tiež protestovalo proti spusteniu prvých dvoch blokov elektrárne v Mochovciach, ktoré vyrábajú elektrinu viac ako desať rokov. Atómové elektrárne majú najväčší podiel na výrobe elektrickej energie na Slovensku. Krajina sa vďaka otvoreniu nových zdrojov na výrobu elektriny vrátane solárnych elektrární tento rok po viac ako štyroch rokoch stala čistým vývozcom prúdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu