Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Mochovciach osadili vyše 20-ročnú tlakovú nádobu reaktora

Mochovce
Mochovce (Zdroj: SITA)

MOCHOVCE - Slovenské elektrárne (SE) osadili na treťom bloku atómovej elektrárne v Mochovciach vyše 200 tonovú tlakovú nádobu z roku 1989. Dodala ju česká Škoda JS, podľa riaditeľky Úradu jadrového dozoru (ÚJD) Marty Žiakovej plne zodpovedá súčasným bezpečnostným požiadavkám.

Dva rozostavané bloky jadrovej elektrárne v Mochovciach by mali byť spustené do roku 2013. V tlakovej nádobe prebieha štiepna reakcia, musí preto odolať vysokému tlaku a teplote počas prevádzky elektrárne. Škoda JS poskytla viaceré súčiastky na stavbu Mochoviec ešte za čias socializmu, potom však výstavbu elektrárne prerušili. Riaditeľ českej spoločnosti Miroslav Fiala dnes povedal, že životnosť tlakovej nádoby možno predĺžiť až na 60 rokov.

"Nádoba bola síce dodaná už pre mnohými rokmi, ale kontrola, ktorá prebiehala priebežne na tejto tlakovej nádobe, (...) viedla k tomu, že nádoba je v perfektnom stave," povedal Fiala. "Ľudia starnú, ale tá nádoba nie, tá je z hľadiska materiálu aj z hľadiska všetkých ďalších požiadaviek na bezpečnosť v optimálnej forme," dodal. Škoda JS zatiaľ dodala 15 tlakových nádob. Úrad jadrového dozoru jednu z najdôležitejších častí elektrárne skontroloval, každé štyri roky sa však majú previerky opakovať.

"Treba si uvedomiť, že tie súčiastky boli vyrobené, aby pracovali dlhodobo," uviedla Žiaková. V súčasnosti pracuje na stavbe v Mochovciach približne 2000 ľudí, do štyroch mesiacov by sa mal tento počet takmer zdvojnásobiť. Tretí blok jadrovej elektrárne by mal byť spustený do prevádzky v decembri 2012, štvrtý v auguste 2013.

Oba reaktory majú nahradiť výpadok domácej výroby elektriny, ku ktorému došlo po odstavení dvoch starších jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach. Celková investícia na dostavbu elektrárne by mala podľa skorších informácií dosiahnuť 2,8 miliardy eur. Slovenské elektrárne, ktoré kontroluje talianska spoločnosť Enel, majú v súčasnosti podpísané kontrakty v hodnote 90 percent tejto sumy.

Viac ako polovicu hodnoty všetkých dohôd podľa zástupcov elektrární získali slovenské firmy, dodávka Škody JS dosiahne 400 miliónov eur. Slovensko v súčasnosti vyrába z jadrových zdrojov 55 percent elektrickej energie, po dokončení Mochoviec by mala byť krajina v produkcii elektriny sebestačná; približne desatinu z nej by mohla dokonca vyvážať. Bývalá vláda počítala aj s výstavbou ďalších blokov jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, ktoré malo Slovensko budovať v spolupráci s českou spoločnosťou ČEZ. Kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) je však voči tomuto zámeru zdržanlivý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu