Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko pri povoľovaní Mochoviec porušilo Aarhuský dohovor

Jadrová elektráreň Mochovce
Jadrová elektráreň Mochovce (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko pri povoľovaní dostavby tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce porušilo Aarhuský dohovor, keďže verejnosti v roku 2008 neumožnilo vyjadriť sa k projektu. Vyplýva to z návrhu zistení Aarhuského výboru, ktorý poskytla slovenská pobočka ekologického hnutia Greenpeace.

Výbor preto Slovensku odporučil úpravu legislatívy, aby sa pri rozhodovaní o úprave projektov mohla zúčastňovať aj verejnosť.

Aarhuský dohovor sa týka práv občanov na informácie a rozhodovanie o životnom prostredí. Do platnosti vstúpil v roku 2001, zmluvu podpísali najmä európske krajiny. Sťažnosť proti postupu slovenských úradov podali vlani viaceré mimovládne organizácie vrátane rakúskeho Globalu 2000. Upozornili na to, že stavba jadrovej elektrárne v Mochovciach bola povolená ešte v roku 1986, keď zákony nepočítali s účasťou verejnosti na tomto procese ani s posudzovaním vplyvov projektov na životné prostredie.

Úrad jadrového dozoru po ohlásení zámeru o dokončení atómovej elektrárne povolil zmenu stavby pred dokončením, podľa mimovládnych organizácií však mal ešte pred tým prebehnúť proces posudzovania vplyvu na životné prostredie. Ten sa však uskutočnil neskôr, keď už prebiehali práce v Mochovciach. Ekologickí aktivisti sa navyše nemohli zúčastniť povoľovacieho konania.

Aarhuský výbor prijal návrh zistení a odporúčaní k povoľovaniu dostavby atómovej elektrárne v septembri, Slovensko aj mimovládne organizácie sa k nim môžu vyjadriť do 8. novembra. Konečné stanovisko výbor oznámi v decembri, schváliť by ho mali na budúci rok v júli. Slovensku by následne údajne mohla hroziť aj sťažnosť Európskej komisie pre nesúlad jeho legislatívy s právom únie.

Jadrovú elektráreň v Mochovciach dokončujú Slovenské elektrárne, ktorých väčšinovým vlastníkom je taliansky koncern Enel. Celková investícia na dostavbu elektrárne by mala podľa skorších informácií dosiahnuť 2,8 miliardy eur, oba rozostavané bloky majú byť spustené do roku 2013.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu