Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico: Atómová energia bude pre SR aj naďalej hlavný zdroj

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Atómová energia bude pre Slovensko aj v budúcnosti hlavným zdrojom elektrickej energie. V stredu (4. 7.) to v Bratislave na 3. Nemecko-slovenskom hospodárskom rozhovore vyhlásil premiér Robert Fico.

"S plnou intenzitou a s plnou vervou sa púšťame do projektu nového atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach," povedal zástupcom nemeckých spoločností Fico.

Hoci sa mala na výstavbe nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach podieľať Česká republika, Fico pripustil, že do projektu pravdepodobne vstúpi tretia strana. "Alebo nahradí českú stranu iný záujemca, ktorý by spoločne so Slovenskou republikou mohol byť súčasťou tohto naozaj zaujímavého projektu," vyhlásil.

Dôvodom pre hľadanie nového partnera sú podľa premiéra finančné problémy českej strany, ktorú zastupuje energetický gigant ČEZ. Jeho predstavitelia podpísali v roku 2008 s Jadrovou a vyraďovacou spoločnosťou (JAVYS) akcionársku dohodu o vzniku spoločnej Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska (JESS), ktorá má postaviť novú jadrovú elektráreň.

Celková investícia na výstavbu nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach má dosiahnuť 4 až 6 miliárd eur. Do prevádzky by mala byť elektráreň podľa pôvodných plánov uvedená po roku 2020.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu