Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Šoth končí na poste generálneho riaditeľa SND

Ondrej Šoth
Ondrej Šoth

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Ondrej Šoth požiadal v utorok 20. septembra o uvoľnenie z funkcie. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol minister kultúry Daniel Krajcer s tým, že jeho žiadosť akceptoval.

Šoth tento svoj krok odôvodnil tým, že chce prispieť k upokojeniu situácie, ktorá vznikla okolo SND a chce sa plne sústrediť na svoju umeleckú činnosť.

"Pán Šoth je špičkový umelec, ktorého prínos pre slovenskú kultúru je nespochybniteľný. Zároveň verím, že moje rozhodnutie ukončí kontroverzné a negatívne diskusie, ktoré sa niekoľko mesiacov spájajú s našou prvou divadelnou scénou," podotkol minister.

MK v čo najkratšom čase vypíše výberové konanie na generálneho riaditeľa divadla. Dočasným vedením SND Krajcer dnes poverí štatutárneho zástupcu generálneho riaditeľa Ľubomíra Vajdičku.

Čo sa týka kontroly, ktorú ministerstvo poslalo do SND v máji, bude dôrazne požadovať odstránenie a nápravu všetkých zistených nedostatkov. Kontrolované obdobie bolo od 1. mája 2010 do 30. apríla tohto roka. Podľa denníka SME zo záverečnej správy vyplýva celkové porušenie rozpočtových pravidiel v sume 436.000 eur. Divadlo vznieslo proti výsledkom množstvo pripomienok, niektoré boli akceptované.

Kontrolóri zistili viaceré porušenia interných predpisov divadla, zákona o verejnom obstarávaní aj finančnej disciplíny. Krajcer pripomenul, že v tejto súvislosti je podaných niekoľko trestných oznámení, takže túto otázku už riešia orgány v trestnom konaní. MK preto nevidí na podávanie ďalších trestných oznámení dôvod. "Za výsledkami kontroly zo strany nášho odboru si stojíme," zdôraznil.

Šoth nastúpil do funkcie generálneho riaditeľa SND 3. mája minulého roka. Na túto pozíciu ho navrhla 11-členná výberová komisia ako najlepšieho z deviatich kandidátov. Výberové konanie sa uskutočnilo v marci, pričom bolo druhým v poradí, keďže z prvého v decembri 2009 nevzišiel podľa komisie žiaden vhodný kandidát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu