Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Mellovom prípade pochybili všetci, tvrdí analytik

Karol Mello
Karol Mello

BRATISLAVA - Škandalózny prípad okolo hornonitianskeho bossa Karola Mella nemá jednoznačného vinníka. Uviedol to pre Topky bezpečnostný analytik Milan Žitný, podľa ktorého by za normálnych okolností malo byť Mellovo chytenie rutinnou záležitosťou.

 

"Chýb sa dopustili všetci zúčastnení, polícia, prokuratúra i súdy," myslí si Žitný. Prvej chyby sa podľa neho dopustila polícia. Minulý rok zverejnila informáciu, že neslávne známy Mello, ktorý bol roky na úteku, bol zadržaný v Poľsku a čaká na vydanie. 

"Miesto toho, aby polícia postupovala v tichosti a obozretne, aby akcia mohla prebehnúť úspešne, nové vedenie zboru v snahe predviesť sa pred verejnosťou, informáciu zverejnilo a zároveň nepravdivo a nespravodlivo obvinilo predchádzajúce vedenie PZ, že sa neusilovalo Mella dolapiť," uviedol.

Takýto postup mal poriadne rozladiť predstaviteľov generálnej prokuratúry, ktorá dovtedy dobre spolupracovala s bývalým vedením polície v boji proti organizovanému zločinu. "Rozhádaní funkcionári policajného prezídia a generálnej prokuratúry neboli potom dobrým zohraným tandemom, a to nielen v tejto záležitosti. Dôsledkom je to, že dnes sa navzájom obe inštitúcie obviňujú zo zlyhania," tvrdí Žitný.

"Zlyhal aj súd nesprávnou kvalifikáciou trestnej činnosti Mella v žiadosti poľskému súdu o jeho vydanie. Pritom posadiť Mella za mreže malo byť rutinnou záležitosťou, pokiaľ by všetky zložky. ktoré sa na kauze zúčastnili, postupovali kvalifikovane a zodpovedne. Je to pre nich veľmi nelichotivá vizitka," dodal analytik.

Polícia minulý týždeň prostredníctvom svojej hovorkyne Denisy Baloghovej uviedla, že došlo ku "zmareniu" akcie, ktorá mala Mella zadržať. Policajti sa údajne o medzinárodnom zatykači na muža, ktorý sa po chybe súdov dostal na slobodu a zmizol z krajiny, dozvedeli až z médií. Mello, ktorý sa údajne skrýval v Kosove, stihol ujsť.

S touto interpretáciou nesúhlasil prokurátor Dobroslav Trnka, podľa ktorého polícia nepožiadala o urýchlené zabezpečenie zatykača. Okresný súd si podľa neho splnil všetky povinnosti. „Doručil zatýkací rozkaz 18. júla, nepochybil, urobil všetko v najbližšom možnom termíne,“ uviedol.

Mello čelí obžalobe z organizovania vraždy bývalého policajta. Nevydarená akcia sa skončila smrťou mladej ženy a desaťročného chlapca. Boss, v minulosti spájaný s černákovcami, sa niekoľko rokov pred trestným stíhaním skrýval. Policajti ho chytili vlani v októbri v Poľsku. Po eskortovaní na Slovensko sa chybou súdu dostal na slobodu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu