Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Strach v záplavami postihnutej Píle: Zničených je asi 60 domov

Záplavy v Píle Zobraziť galériu (13)
Záplavy v Píle

BRATISLAVA – V malokarpatských obciach sa teraz nikto nezastaví! Na odstraňovaní nánosov bahna, trosiek a iných prekážok z korýt tokov pracuje momentálne 30 pracovníkov Slovenského vodohospodárskeho podniku a 14 mechanizmov. Problémy však aj vo štvrtok spôsoboval neutíchajúci dážď, okrem toho stúpla hladina Gidry až o pol metra.

V obciach, ktoré v utorok podvečer postihla povodeň, sa dnes začalo s návozom lomového kameňa, aby sa ním stabilizovali brehy potoka Gidra. Situáciu však komplikoval dážď a premočený terén, pričom hladina potoka stúpla o pol metra. Informovala nás o tom hovorkyňa ministerstva životného prostredia Beatrice Hudáková. Prívalová vlna sa najviac vybúrila v obci Píla, kde je časť dediny odrezaná od sveta. Potok tu totiž strhol breh aj s desiatkami metrov cesty. Podľa starostu Radovana Mičuneka je zničených približne 60 domov a v obci je veľa uhynutej zveri.


Dodávky vody chcú do soboty, v Píle zostanú cisterny

Dodávky pitnej vody do ôsmich povodňou postihnutých obcí okrem dediny Píla by chcela Bratislavská vodárenská spoločnosť obnoviť do soboty. „V Píle je porušené vodovodné potrubie a tamojší vodný zdroj je znečistený, zaplavený nánosmi hliny a kameňa, tam to potrvá dlhšie," priblížil hovorca vodární Zenon Mikle. V Píle bude pokračovať zásobovanie pitnou vodou z cisterien. V ôsmich obciach chce BVS zapojiť rezervný vodojem, ale musí vyčkať na výsledky rozboru vody.


Frešo: Zničené mosty treba rýchlo opraviť

V Píle dnes opäť zasadal okresný povodňový krízový štáb, ktorý koordinuje záchranárske práce. Okrem dodávok vody sa zaoberal aj otázkou dopravy. „Obchádzkové trasy sú vyznačené. So starostami sme sa dohodli na tom, že budeme aj pri premosteniach postupovať tak, aby sa mohli čo najskôr začať rekonštrukcie, ktoré trvalo vyriešia problémy. V tom je jednoznačná zhoda so starostami," povedal Frešo. Zničené sú mosty aj cesty, ktoré treba urýchlene opraviť. Starostovia sa obávajú ďalších prívalových dažďov, preto sa pokračuje v odstraňovaní nánosov bahna a trosiek.


Nagy: Problémom je práca v noci

Zabezpečovacie práce sa vykonávajú nepretržite od utorka. „Problémom zostáva práca v noci, keď nie je dostatok svetla a je prakticky nulová viditeľnosť,“ zdôraznil minister životného prostredia József Nagy.„V prípade potreby a ak nám to počasie dovolí sme pripravení poskytnúť aj ďalších ľudí na zabezpečovacie práce a stabilizovanie situácie,“ dodal.

Situáciu v obciach postihnutých povodňami v rámci Malokarpatského regiónu monitoruje spoločnosť Regionálne cesty Bratislava, ktorá už v noci z utorka na stredu označila obchádzkové trasy v kritických úsekoch a začala s odstraňovaním nánosov bahna. Vyčistené sú už úseky v obciach Štefanová, Budmerice, Modra - Široké, na Zochovej chate, aj horský prechod Pezinská Baba.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu