Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V zaplavených obciach rátajú škody: Takúto povodeň nepamätajú!

Záplavy v Doľanoch Zobraziť galériu (36)
Záplavy v Doľanoch (Zdroj: Tip čitateľa, Lenka Čavojská)

BRATISLAVA - Malokarpatské obce sa spamätávajú zo včerajších ničivých záplav. Večerná prietrž mračien strhla mosty od Papierničky po Pílu, zaplavila pivnice aj záhrady. Na mieste zasahujú hasiči, ktorí evakuovali do dvadsať ľudí, pomôcť prišla armáda. Hladina vody je stále vysoká, ľudia sa boja ďalších dažďov.



Stali ste sa svedkom mimoriadnej udalosti? Boli ste pri tom a podarilo sa vám zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

"Bola to jedna veľká spúšť, ktorá sa nedá opísať. Niečo neskutočné. Bývam tu 45 rokov, ale takýto príval vody tu ešte nikdy nebol. Nikdy sme nemali vodu v pivnici a teraz voda siahala takmer až po jej okraj. Hrôza," opísala povodňovú situáciu Alica Zimmermannová z obce Píla. Podobné pocity s ňou zdieľajú aj susedia.

V Píle evakuovali ľudí

Hasiči evakuovali do dvadsať ľudí. Niektorí občania odišli z domov samostatne, v niektorých prípadoch museli hasiči pri evakuácii použiť aj techniku. „Zasahovali sme hasičskou technikou, ale aj ťažkou technikou z hasičských záchranných brigád, kde sme vykonávali okamžité spriechodnenie vodného toku, aby sa voda nešírila ďalej do záhrad a domov,“ uviedol prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý. Hasiči poskytli aj psychologickú podporu.

 

V Horných Orešanoch sa situácia čiastočne upokojila. Večerná prívalová vlna strhla most za obcou, cez ktorý sa prechádzalo do časti Majdán. Táto rekreačná oblasť zostala aj bez elektriny.

Prepadnutý most na Majdán (foto: SITA)

Záplavy v Malých Karpatoch
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Hasiči celú noc čerpali vodu zo zatopených domov, pivníc a ciest. Štyria z nich pokračovali v čerpaní aj ráno. Informoval o tom člen trnavského HaZZ Martin Fulajtár. "Škody sú na zariadeniach i na úrode zo záhrad," uviedol starosta obce Ján Kormúth. 

V Orešanoch 3. povodňový stupeň

V Orešanoch je stále vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. Hrozilo, že vodná nádrž nad obcou sa vyleje. Napriek tomu, že situácia je stabilizovaná, hladina je stále vysoká a pretrvávajú obavy z ďalších dažďov. Nádrž budú postupne vypúšťať, dodal starosta. 

Vodná nádrž v Horných Orešanoch (foto: Marek Boháček)

V zaplavených obciach rátajú
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Marek Boháček)


Zaplavené cesty v Doľanoch (foto: Lenka Čavojská)
Záplavy v Doľanoch
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Lenka Čavojská)


Bez vody, elektriny aj plynu je najviac postihnutá obec Píla. Podľa jej starostu Radoslava Mičuneka sa cez ňu v utorok prehnala tisícročna voda a škody sú obrovské.

Podľa starostu to ráno vyzeralo v obci "veľmi zle".  Voda zaplavila budovy a strhla most na štátnej ceste. Koryto potoka momentálne čistia pomocou dvoch bargov. Vynášajú nánosy bahna, aby voda odtiekla.  Hasiči cez noc čerpali vodu z pivníc, dorazila aj armáda. Ozbrojené sily tam vyslali rekognoskačnú skupinu zo ženijného práporu Sereď. Nasadili 21 vojakov, ktorí majú už k dispozícii aj špeciálne zariadenia. Strhnutý most idú nahradiť "mostným tankom".

Pílu ešte včera večer navštívil bratislavský župan Pavol Frešo, ktorý o situácií informoval aj členov vlády. V noci do obce dorazil minister obrany Ľubomír Galko a premiérka Radičová. Dnes prišiel aj šéf envirorezortu József Nagy. Jeho hovorkyňa Beatrice Hudáková uviedla, že situáciu budú v lokalite monitorovať s cieľom predísť udalostiam, aké nastali.

Zatopené obce navštívili v noci na stredu aj politici (foto: SITA)
Záplavy v Píle a
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)


Obce sú bez pitnej vody 

Problém s pitnou vodou majú aj ďalšie obce.  V obciach Dlhá, Borová, Vištuk, Budmerice, Štefanová, Doľany, Častá, Píla a Dubová sú prerušené dodávky vody verejným vodovodom. Vodári sa snažia zabezpečiť náhradné zásobovanie, informoval hovorca vodární Zenon Mikle.

Cesta medzi Častou a Dubovou je neprejazdná pre strhnutý most a veľký vymletý kráter na vozovke. Ohrozený je aj most pred obcou Štefanová.

Most medzi Častou a Dubovou strhla voda (foto: Pavol Frešo)

V zaplavených obciach rátajú
Zobraziť galériu (36)


Prívalová voda sa nevyhla ani Doľanom a Budmericiam. Ako informoval Radko Duda z Bratislavského samosprávneho kraja, nánosy bahna a konárov v Doľanoch upchali vpuste v miestnom toku, ktorý sa vybrežil.

Voda strhla časť vozovky, zatopila domy, strhla mostíky vedúce k domom, odnášala autá. Na mieste zasahujú hasiči. Odčerpávajú vodu z pivníc, kde voda siaha až po strop. V obci tiež nastupuje ťažká technika. Pomocou nej odpratávajú nánosy bahna na cestách a v koryte.

Voda strhla všetko, čo jej prišlo do cesty (foto: Lenka Čavojská)
Záplavy v Doľanoch
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Lenka Čavojská)


Valiaca sa voda v obci Doľany strhla v utorok niekoľko áut (videotip: Elena P.)
Doľany

Pomoc vojakov nepotrebovali v Budmericiach. Voda klesla, skončilo sa aj jej odčerpávanie. Nápor valiacej sa vody vydržal aj most. Ako uviedol starosta, voda v obci narobila len menšie škody.

Horskou dolinou v Malých Karpatoch v úseku Častá - Píla sa v utorok večer prehnala mohutná prívalová vlna, ktorá vznikla po prietrži mračien.  Z malého potoka v doline sa stala mohutná riava, ktorá ničila všetko, čo jej prišlo do cest. Zaliala dolinu . „Potok, ktorý má šírku tri metre a 50 centimetrov mal v jednej chvíli 30 metrov šírku a hĺbku asi štyri - päť metrov a bral všetko, čo mu v koryte stálo,“ opísal katastrofu starosta Píly.

Záplavy v obci Píla (videotip: A. Kadlečík)


Strhnutý most medzi Častou a Dubovou (video: TASR)

Most na ceste z Modry do Častej - TASR

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu