Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Lošonci niekoľko zatopených domov, škody aj pri Gabčíkove

Záplavy v Lošonci
Záplavy v Lošonci (Zdroj: TRNAVSKÝ HLAS/Youtube)

LOŠONEC/HORNÉ OREŠANY - V obci Lošonec pod Malými Karpatmi pri Trnave prívalová voda po búrke zaplavila tri domy a záhrady. V súčasnosti tam zasahujú hasiči a vodu odčerpávajú. Informoval o tom zastupujúci hovorca hasičov v Trnave Martin Fulajtar.

Situácia po vyhlásení 3. stupňa povodňovej aktivity v Horných Orešanoch pri Trnave sa nezmenila a zostáva naďalej vážna. Podľa starostu obce Jozefa Kormútha potok Parná, ktorý preteká obcou, zaplavil najnižšie položenú časť a problémy tam má asi desať domov. "Hasiči odtiaľ čerpajú vodu, tok už, zdá sa, kulminoval. A ustal aj dážď," povedal Kormúth. Dodal, že na pomoc prišli aj členovia civilnej ochrany. Tok i vodná nádrž nad obcou, kde hrozí vyliatie, bude stále monitorovaná. "Je to niečo podobné, ako nás stihlo v roku 2006," spomenul starosta Horných Orešian.

Voda už predtým odrezala od sveta miestnu časť Majdán, kde strhla lávku. Jej 130 obyvateľov je v súčasnosti bez možnosti prejsť a podľa starostu tam je prístup len horskou cestou cez Malé Karpaty. Obyvatelia boli aj bez elektrického prúdu. Hasiči podľa Fulajtara zostávajú na mieste, pravdepodobne po celú noc.

Lošonec pod vodou

Prietrž mračien spôsobila nepríjemnosti v utorok večer aj na Žitnom ostrove, v okolí Vodného diela Gabčíkovo. Najviac bola postihnutá obec Trstená na Ostrove v okrese Dunajská Streda, informoval šéf Komplexnej centrálnej záchrannej služby (KCZS) v Gabčíkove Ján Culka.

"Prečerpávali sme vodu z ulíc, aby sa voda nedostala do pivníc. Príslušníci KCZS pracovali s viacerými čerpadlami. Hodnotím prácu veľmi pozitívne, lebo domy ostali suché a nikoho sme nemuseli evakuovať, nikto sa nezranil a materiálne hodnoty neboli vodou poškodené," konštatoval Culka s tým, že ľad zničil vo viacerých záhradách úrodu.

Podľa veliteľa záchranárov je pozoruhodné, že v okolitých obciach dážď bol pokojnejší a nepadali ani kúsky ľadu. "Pri záchranných prácach zasahovalo 10 záchranárov a osem dobrovoľných hasičov. Počas piatich hodín sme prečerpávali vodu ale hladina klesala veľmi pomaly. Prívalový dážď poskytoval počas niekoľkých hodín prísun dostatočného množstva vody," uviedol Culka.

Voda a bahno z viničného kopca zaplavili po večernej búrke a následnom prudkom daždi aj obec Terany v okrese Krupina. Jednu rodinu z najviac postihnutého domu museli evakuovať.

"Búrka prišla veľmi rýchlo asi o devätnástej hodine. Voda s bahnom sa liali cez tri ulice a záhrady rodinných domov v dĺžke asi jeden kilometer," povedala starostka Iveta Gajdošová.

Obci podarilo zmobilizovať niekoľko desiatok obyvateľov na odstraňovanie bahna z hlavnej cesty a na čistenie priepustov. "Chceli sme prostredníctvom rozhlasu vyzvať na účasť všetkých občanov, pre výpadok elektriny to ale nešlo," uviedla ďalej starostka. Na mieste sú už aj hasiči, ktorí odstraňujú z cesty spadnutý strom. 

Zasiahli aj vás povodne v Pezinskom okrese? Pošlite nám fotky alebo video na tip@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu