Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šéfka ŠÚ vynadala riaditeľovi Úradu na ochranu osobných údajov

Ľudmila Benkovičová
Ľudmila Benkovičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pri sčítaní postupoval nekompetentne Štatistický úrad SR aj Úrad na ochranu osobných údajov, napriek tomu by sa však občania mali nechať sčítať ako v každej civilizovanej krajine, povedal poslanec Národnej rady Jozef Viskupič. „Nemusia sa báť, že výstupy z toho nebudú anonymné a myslím, že je to nastavené tak, je to miliardový projekt, aby neboli ohrozené ich práva,“ povedal dnes po stretnutí klubu SaS so šéfmi oboch inštitúcií.

Kompetentní by mali podľa neho voči obom inštitúciám vyvodiť zodpovednosť. „Nechám na posúdenie kompetentných, kto má maslo na hlave, nechcem teraz určovať, kto ho má väčšie. V procese od februára 2008 sa mohol jeden aj druhý úrad k tomu postaviť kompetentnejšie,“ uviedol.

Šéf Úradu na ochranu osobných údajov Gyula Veszelei povedal, že keď jeho úrad zverejnil svoje výhrady k anonymite sčítania, volala mu šéfka ŠÚ, pričom cez telefón padali nadávky a vyhrážky. „Môžem to tak povedať,“ odvetil na otázku, či mu vynadala.

Veszelei odmieta, že by úrad mal niesť zodpovednosť za nezvládnutie sčítania. Napriek pochybnostiam o anonymite si Veszelei chce splniť svoju povinnosť sčítať sa. „Či to bude s odporom je druhoradá vec,“ poznamenal.

Benkovičová tvrdí, že na vyvodenie zodpovednosti za priebeh sčítania je pripravená. „Existuje zákon o štátnej štatistike, kde je napísané, z akých dôvodov možno predsedu ŠÚ SR odvolať. Ak naplním niektoré tie dôvody, tak môžu ma odvolávať. Odvolať ma musí prezident,“  uviedla. Sčítanie podľa nej prebieha ďalej v zmysle zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu