Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Väznice sú preplnené, podmienky sa údajne zhoršujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Väčšina väzníc na Slovensku "praská vo švíkoch". V nápravných zariadeniach sa začiatkom februára tlačilo vyše 7100 väzňov. Štandardný počet miest je pritom o desatinu nižší, napísala agentúra ČTK.

Podľa ministerstva spravodlivosti by pomohlo rozšírenie existujúcich väzníc, výstavba nových zariadení a častejšie udeľovanie trestov domáceho väzenia. Iba štyri z 13 väzníc kapacitu trestancov neprekročili, aj to len tesne. Väzenia s najnižším stupňom stráženia nedodržujú minimálnu obytnú plochu na väzňa. Tú zákon stanovuje na 3,5 metra štvorcového.

"Slovenské väzenstvo trpí predovšetkým v posledných rokoch drastickým zhoršením rámcových podmienok. Narastajúci počet väznených osôb a krátenie rozpočtu viedli k problémom so zabezpečením kvality výkonu trestu zameraného na resocializáciu," upozornilo ministerstvo.

Od roku 2005 počet ľudí za mrežami stúpol o 2700 osôb. Väzniciam by sa údajne uľavilo, ak by súdy častejšie ukladali tresty domáceho väzenia. Za päť rokov platnosti nového trestného zákona bolo takto odsúdených len 169 osôb, hoci kritériá spĺňa podľa ministerstva oveľa viac trestancov.

Súdy môžu trest domáceho väzenia v trvaní maximálne jedného roka uložiť tomu, komu hrozí nanajvýš päťročný pobyt za mrežami. Odsúdený sa potom musí v stanovenej dobe zdržovať doma.

Slovensko ku kontrole pohybu takto odsúdených nevyužíva špeciálne prostriedky, ako sú napríklad elektronické náramky. Na výstavbu nových väzníc a rozšírenie kapacity existujúcich by štát musel vynaložiť milióny eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu