Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Clintonovej námestník: Slovensko je pilierom regionálnej stability

Philip Gordon
Philip Gordon

BRATISLAVA - Spojené štáty americké sú hrdé na to, že môžu pokladať Slovensko za svojho blízkeho priateľa a spojenca. Bezpečnosť a nezávislosť SR je neotrasiteľným záväzkom zakotveným v Severoatlantickej zmluve.

Vyhlásil to námestník americkej ministerky zahraničných vecí pre európske a euroázijské záležitosti Philip H. Gordon vo svojom prejave na bratislavskom bezpečnostnom fóre GLOBSEC 2011.

Témou jeho štvrtkového (3.3.) prejavu bol vzťah medzi USA a ich spojencami v strednej Európe a ako tento vzťah prispieva k európskej aj celosvetovej bezpečnosti.

"Skutočnosť, že sa tejto otázke môžem venovať v Bratislave - hlavnom meste dynamickej a životom pulzujúcej demokracie - je dôkazom, koľko toho krajiny v tomto regióne dosiahli za taký krátky čas," uviedol námestník šéfky americkej diplomacie Hillary Clintonovej. Od konca studenej vojny prešlo iba niečo vyše dvoch desaťročí, ale Európa sa za to krátke obdobie stihla pretvoriť. Komunistické diktatúry nahradili stabilné demokracie, zaviedli sa slobodné trhy a voľný pohyb tovarov a ľuďom sa za posledné dve desaťročia dramaticky zvýšila kvalita života, povedal v prejave Gordon. "Stredná Európa je pevne zakotvená v euroatlantickom bezpečnostnom systéme a teraz skutočne prispieva k celosvetovej bezpečnosti," dodal Gordon.

Ľud na Slovensku po získaní nezávislosti pred takmer 20 rokmi urobil obrovské kroky k zavedeniu demokracie, Slovensko sa stalo plným členom euroatlantických inštitúcií a eurozóny, vyhlásil Gordon. "Spojené štáty sú hrdé, že môžu pokladať Slovensko za blízkeho priateľa a spojenca," povedal.

Záväzok podporovať bezpečnosť Slovenska, a tým aj všetkých spojencov NATO, a jeho nezávislosť je zakotvený v Článku 5 Severoatlantickej zmluvy - a podľa Gordonových slov je neotrasiteľný. "Tento záväzok a náš vzťah pretrvajú, pretože sa zakladajú na spoločných hodnotách ako sloboda a demokracia," zdôraznil Gordon.

Podľa jeho ďalších vyjadrení USA a Slovensko spájajú demokratické princípy, vďaka ktorým je SR aj pilierom regionálnej stability, spolupráce a ekonomického rozvoja.

Gordon ocenil snahy Slovenska v pokračujúcej integrácii západného Balkánu a svojich východných susedov do širšieho európskeho spoločenstva. Vyjadril uznanie tiež za to, že SR podporuje a bráni spoločné hodnoty v Afganistane, kde slovenskí vojaci "statočne slúžia spolu so silami USA a NATO".

Námestník H. Clintonovej sa poďakoval za možnosť zúčastniť sa na konferencii GLOBSEC 2011. Podľa jeho slov sa za posledných niekoľko rokov stalo z GLOBSEC-u jedno z najdôležitejších podujatí v strednej Európe, kde sa vedú diskusie o otázkach európskej a celosvetovej bezpečnosti. Gordon vyjadril potešenie, že mal počas konferencie to privilégium vypočuť si prejav eurokomisára pre rozširovanie a susedskú politiku Štefana Füleho a rozprávať sa mnohými významnými ministrami a ďalšími predstaviteľmi zúčastnených krajín. Gordon sa zvlášť poďakoval šéfovi slovenskej diplomacie Mikulášovi Dzurindovi za to, že sa stal hostiteľom americkej delegácie. Informácie poskytlo Veľvyslanectvo USA v Bratislave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu