Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Clintonová sa bála o duševné zdravie argentínskej prezidentky

Hillary Clinton
Hillary Clinton

LONDÝN - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová mala pochybnosti o duševnom zdraví argentínskej prezidentky Cristiny Fernándezovej, a preto požiadala amerických diplomatov, aby prešetrili, či neužíva lieky. Vyplýva to z dnes zverejnených utajovaných dokumentov, ktoré unikli z rezortu diplomacie USA.

Britský denník Guardian - jedno z viacerých tlačených médií, ktoré sa medzi prvými dostali k materiálom americkej diplomacie, zverejneným webovou stránkou WikiLeaks - citoval dnes krátke interné písomné správy zaslané Clintonovou americkému veľvyslanectvu v argentínskom Buenos Aires vlani v decembri.
      
Clintonová žiadala od diplomatov odpovede na sériu svojich otázok o "medziľudskej dynamike" medzi Fernándezovou a jej zosnulým manželom Nestorom Kirchnerom. Kládla tiež otázku, ako 57-ročná líderka zvláda "napätie a obavy".
      
"Za akých okolností si vie najlepšie poradiť so stresom? Ako emócie Cristiny Fernándezovej-Kirchnerovej ovplyvňujú jej rozhodovanie a ako sa upokojuje, keď je rozrušená?"
citoval Guardian internú správu.
      
Fernándezová v roku 2007 vystriedala na štyri roky v prezidentskom úrade manžela - ako politička sa stala známou ostrým jazykom, sarkazmom a priamosťou. Ohnivé prejavy často okoreňovala kritikou súperov, súkromných spoločností a médií.
      
Tajná správa bola následkom diplomatických roztržiek, v ktorých sa vláda Fernándezovej prejavila ako "krajne precitlivená a ťažko znášajúca kritiku", uviedol denník Guardian.
      
Clintonová v pondelok vyhlásila, že americká vláda hlboko ľutuje zverejnenie akejkoľvek tajnej informácie a sprísni bezpečnostné opatrenia, aby zabránila podobným únikom informácií.
      
Venezuelský prezident Hugo Chávez v štátnej televízii kritizoval Clintonovej výroky a vyjadril "svoju solidaritu s prezidentkou Argentíny".
      
"Niekto by mal preveriť duševné zdravie pani Clintonovej... Cíti sa nadradená Obamovi... Za to, že je beloška, sa cíti nadradená černošskému prezidentovi,"
uviedol Chávez.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu