Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kabinet chce zrušiť krajské úrady

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico

BRATISLAVA - Krajské úrady už na Slovensku nebudú dlho existovať. Vláda ich chce, podľa dnes schváleného programového vyhlásenia, v čom najkratšom čase zrušiť a ich kompetencie presunúť na samosprávu.

Kabinet vo svojom programovom vyhlásení v oblasti verejnej správy tiež chce posúdiť efektivitu a administratívne usporiadanie štátu, nakoľko súčasné usporiadanie nezodpovedá územným obvodom pôsobnosti prvostupňových orgánov miestnej štátnej správy. Návrhy na riešenie však majú byť pripravené až v ďalšom volebnom období.

Vládny kabinet chce tiež v maximálnej možnej miere znížiť rozsah znepríjemňovania života občanov byrokraciou. Uvádza sa to v programovom vyhlásení vlády. Kabinet chce v tejto oblasti posúdiť potrebu prijatia zákona proti šikanovaniu občanov. V oblasti verejnej správy chce urobiť kroky, ktoré ju zmodernizujú, zlacnia a zinformatizujú. Verejnú správu teda čaká audit. Ten by sa mal týkať nielen jej kompetencií, ale aj legislatívy.

Vláda chce tiež zlepšiť právne prostredie v oblasti živnostenského podnikania, najmä prijímaním európskych štandardov. Zmeny by sa mali dotknúť aj udeľovania štátnych občianstiev. Kabinet chce prijať právnu úpravu, ktorej cieľom bude dôkladnejšie preverovanie žiadateľov o občianstvo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu