Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vláda chce viac investovať do školstva, polepší aj pedagógom

BRATISLAVA - Jednou z mnohých priorít vlády Roberta Fica je aj budovanie vedomostnej spoločnosti. Kabinet sa vo svojom programe preto zaväzuje vytvoriť podmienky na skvalitnenie podmienok v školstve. Chce postupne zvyšovať dotácie pre školstvo, pričom počas volebného obdobia by mali výdavky z verejných zdrojov dosiahnuť úroveň 5 % z HDP.

Dosiahnuť to chce aj pomocou viaczdrojového financovania, pričom za kľúčové považuje aj vytvorenie efektívneho a zmysluplného systému čerpania eurofondov. Plánuje tiež prehodnotenie činnosti a kompetencie krajských školských úradov. Kabinet myslí aj na zlepšovanie postavenia pedagógov, ktorých plat by mal dosiahnuť úroveň priemerného platu v národnom hospodárstve.

Dôraz však kladie vláda aj na skvalitnenie výučby. Napríklad chce vytvoriť podmienky pre zlepšenie vzdelávanie k národným, historickým a kultúrnym hodnotám i vlastenectvu. S týmto cieľom súvisí záväzok podporovať vydávanie učebníc, časopisov, poznávacie exkurzie, výskumné projekty, ale i ďalšie "tvorivé aktivity zamerané na poznávanie osobností slovenského historického, politického, literárneho a kultúrneho života, ktoré spoluvytvárali zložité dejiny modernej slovenskej štátnosti."

Popri tomto cieli chce tiež vláda skvalitňovať podmienky národnostného školstva, najmä vo výučbe v materinskom jazyku všetkých národnostných menšín v rámci Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov. Táto výučba však nemôže ísť na úkor kvality výučby štátneho slovenského jazyka.

V rámci legislatívnych cieľov si vláda dáva záväzok pripraviť obsahovú reformu v školstve, a to prostredníctvom moderného zákona o výchove a vzdelávaní. Chce tiež meniť zákon o vysokých školách. Spoplatnenie denného štúdia však nepripravuje. Naopak, chce zmeniť metodiku financovania vysokých škôl, pričom o priamom zvyšovaní dotácií pre vysoké školstvo v programovom vyhlásení nepíše. Deklaruje však, že nezavedie poplatky za denné štúdium.

Viac peňazí sa zaväzuje vláda dávať do vedy a výskumu, pričom uplatňovať chce viaczdrojové financovanie. Plánuje v spolupráci s vysokými školami, akadémiou vied, výskumnými centrami, technologickými parkami a podnikateľskými inkubátormi, či technologicky orientovanými firmami, ale aj pomocou úspešného čerpania eurofondov postupne dosiahnuť úroveň financií na vedu a techniku na 0,8 percenta z HDP. Aj preto chce prehodnotiť štruktúru grantového systému, aby sa zjednotili a urýchlili finančné toky.

V súvislosti s podporou mládeže a športu sa vláda vo svojom programe zaväzuje k vypracovaniu Koncepcie štátnej politiky vo vzťahu k deťom a mládeži na obdobie rokov 2008-2013, ktorá bude východiskovým dokumentom pre zostavovanie akčných plánov politiky mládeže na jednotlivé roky. Chce zvyšovať objem finančných prostriedkov určených na podporu práce s deťmi a mládežou, ale konkrétne číslo v programovom vyhlásení nekonštatuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu