Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tomanovej bývalá šéfka je vinná, dostala podmienečný trest

Mádlová vychádza zo súdnej siene
Mádlová vychádza zo súdnej siene

BRATISLAVA - Súd Štepánku Mádlovú dvakrát oslobodil, bratislavský okresný súd jej však dnes vymeral podmienečný trest. Bývalá šéfka neziskovej organizácie Privilégium, kde v minulosti pracovala aj exministerka Viera Tomanová, podľa žaloby zatajila miliónový dlh, keď žiadala štát o dotáciu.

"Mne osobne je to ľúto, že sa nedá inak, ale zákon je zákon. Nie je možné, aby v právnom štáte niekto aj pre dobro veci porušoval zákon a nebol za to postihnutý," povedal predseda senátu, ktorý v tomto prípade mimoriadne znížil dolnú hranicu trestnej sadzby. Pôvodne obžalovanej hrozilo päť až 12 rokov väzenia.

Prospech z trestného činu totiž Mádlová nepoužila pre seba, ale na dobrú vec. Sudca odkázal štát s nárokom na náhradu škody na občiansko-súdne konanie. Obžalovaná podala voči rozsudku odvolanie, prokurátor si ponechal lehotu na rozmyslenie. "Domnievam sa, že som neporušila nič, dúfam, že to preukážeme," povedala Mádlová bezprostredne po vyhlásení rozsudku.

Podľa obžaloby Štepánka Mádlová ako šéfka neziskovej organizácie zatajila daňový dlh vo výške približne 31135 eur (takmer milión vtedajších korún) v žiadosti o dotáciu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny organizácii potom dalo dotáciu vo výške približne 66380 eur. Dotáciu z ministerstva Privilégium použilo na nákup 44 polohovateľných postelí a stolíkov pre ťažko telesne postihnutých a na zaplatenie stavebných úprav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu