Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bývalého pivovarníka spod obžaloby oslobodili

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici dnes oslobodil spod obžaloby bývalého konateľa Pivovaru Urpín Pavla Č., ktorý podľa prokurátora spáchal trestné činy neodvedenia a nezaplatenia dane vo výške viac ako 2,7 milióna eur.

Podľa súdu sa nepreukázalo, že Pavel Č. trestné činy spáchal. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa voči nemu odvolal a vo veci bude rozhodovať Krajský súd v Banskej Bystrici.

Podľa prokurátora 66-ročný Pavel Č. spáchal trestné činy neodvedenia dane a poistného a nezaplatenia dane. Za daňové trestné činy spáchane v rokoch 2001 až 2003 bol ako jediný konateľ Pivovaru Urpín Slovenská Ľupča zodpovedný. Celkovú škodu vyčíslil prokurátor v zmysle znaleckého posudku na vyše 2,7 milióna eur (82,6 miliónov korún).

Senát vykonal rozsiahle dokazovanie, ale nepodarilo sa aj vinou daňových úradov zadovážiť potrebné prvotné doklady. Tie chýbali i znalcovi, ktorý vypracoval v tejto veci odborný posudok. Na návrh obhajoby si súd vyžiadal i spis o konkurznom konaní vo veci Pivovaru, ale ani tam neboli dokumenty, svedčiace o trestnej činnosti konateľa Pavla Č. Preto podľa zásady In dubio pro reo, čiže v pochybnostiach v prospech páchateľa, senát Pavla Č. oslobodil spod obžaloby v plnom rozsahu.

Pivovarník tvrdí, že Pivovar Urpín do roku 1997 existoval pod jeho menom a potom ako spoločnosť s. r. o., kde bol konateľom. Dane sa pod jeho menom odvádzali a sú vykázané aj preplatky. Vyhlásil, že spoločnosť ako právnická osoba splácala staré daňové dlhy, teda za fyzickú osobu. Po vyhlásení oslobodzujúceho verdiktu sa pivovarník i jeho advokát odmietli pre médiá vyjadriť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu