Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Celú Ameriku zmiatla táto žena z českými koreňmi: Narodila sa ako beloška, no teraz je černoška

Rachel Dolezalová v rozhovore v šou USA Today Zobraziť galériu (4)
Rachel Dolezalová v rozhovore v šou USA Today (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Celá Amerika vo veľkom rieši prípad Rachel Dolezalovej ktorá je síce pôvodom beloška, no cíti sa viac černoškou, a to vraj už od detstva. Svoju odlišnú identitu si silno uvedomila pri svojej predchádzajúcej práci v oblasti ľudských práv. Povedala to v utorok v rozhovore s televíznou stanicou NBC.

Rodičia tridsaťsedemročnej ženy minulý týždeň prekvapili médiá i verejnosť odhalením, že z ich domu pred rokmi odišla ako belošské dievča, a že má nemecké a české korene. Dolezalová preto v pondelok odstúpila z funkcie riaditeľky pobočky celoamerickej asociácie bojujúcej za rovnoprávnosť černochov NAACP v meste Spokane v štáte Washington.

Celú Ameriku zmiatla táto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V Spokane, kam prišla zo štátu Montana, kde žila u svojej rodiny, sa vydávala za dcéru černošského otca. K tomu jej pomohlo zvlnenie kedysi rovných vlasov, ich zafarbenie na hnedo a opálenie a kozmetické úpravy predtým veľmi svetlej pleti. Ani jej vlastná rodina o čiastočnej zmene jej identity dlho nevedela.

Celú Ameriku zmiatla táto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/cnn/usa today)

Dolezalová tento týždeň potvrdila, že sa cíti byť černoškou. Dôležitý posun v jej identite vraj nastal, keď pracovala v oblasti ľudských práv v štáte Idaho a noviny ju opisovali ako prechodný rasový typ, ženu dvoch rás alebo rovno černošku. "Nikdy som ich neopravovala, pretože to bolo zložitejšie, ako povedať, že je to v danom prípade správne alebo zle," poznamenala. Svoje vlastné poňatie rasy si začala vytvárať už vo svojich piatich rokoch. "Kreslila som autoportréty hnedou pastelkou miesto broskyňovej a vlasy som robila kučeravé a čierne," povedala žena, ktorá divákom ukázala svoju fotografiu z obdobia dospievania. Na nej má svetlú pleť a blonďavé vlasy.

Celú Ameriku zmiatla táto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/cnn)

Rachel ale odmietla kritikov, ktorí jej zazlievajú, že sa vydáva za černošku podobne ako kedysi belošskí herci s pomocou líčenia. "Čierna tvár je pre mňa veľmi vážna téma," uviedla s tým, že v jej prípade ide o reálny zážitok. Jej dvaja synovia, ktorí vraj majú tmavú pleť, ju v jej identite podporili. Jeden z nich v pondelok povedal: "Mami, rasou si človek a kultúrne si černoška."

Dolezalová vyrastala v pestrej rodine, v ktorej boli aj štyria adoptovaní černošskí príbuzní. Už skôr vyhlásila, že nemá rada v USA používaný pojem Afroameričan, a že uprednostňuje termín "čierny".

Viac o téme: ČernoškaRasaBeloškaRachel Dolezal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu