Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO MTV rozpútala v Amerike rasové peklo: Kontroverzný film o belochoch

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Nový dokument hudobnej stanice MTV vyvolal v Amerike obrovský škandál. Tvorcovia sa zamysleli, čo to znamená byť belochom. Diváci po úvodnom traileri im však dali najavo, čo si skutočne myslia o novom filme.

V Amerike sa chystá premiéra nového dokumentu, ktorý chce mapovať "bielu rasu" a otázky súvisiace s rasovými predsudkami. Po vražedných incidentoch v Amerike, kedy bieli ľudia so zbraňou v ruke zabíjali černochov, je za veľkou mlákou debata o rasovej diskriminácii. V tejto atmosfére prináša hudobná stanica MTV nový dokument, v ktorom chce demonštrovať, čo to znamená byť bielym.

Čo je to byť biely?

Dokument má premiéru zhruba o dva týždne, presne 22. júla a už teraz vyvolal obrovské vášne. Dokument skúma piatich mladých bielych ľudí a konfrontuje ich s rasovou identitou. Filmár Jose Antonio Vargas má dokonca Pulitzerovu cenu za predošlý dokumentárny film.

Úloha filmu je asi takáto: Zmeniť stav, ako rozmýšľame o histórii bielych a pýtať sa "veľmi nepríjemné" otázky o privilégiách bielych či "frustrácii bielych". Tvorca filmu Vargas na Facebooku o tom napísal: "Nemôžeme mať úprimnú debatu o rase v Amerike, pokiaľ si narovinu nepovieme, čo znamená "privilégium bielych". Nie je to jednoduchá debata. Tak poďme na to, rozprávajme sa," napísal Vargas. Inými slovami, otázka znie - Ako by vyzeral váš život, keby ste neboli biely?

Filmár Jose Antonio Vargas
Zobraziť galériu (2)
Filmár Jose Antonio Vargas  (Zdroj: YouTube)

Vlna kontroverzných reakciíí

Okamžite však strhol vlnu kritických reakcií, ktoré dokumentu vyčítajú rozdúchavanie rasových vášní. Kritika sa dotýkala aj faktu, že z bielych ľudí robí neprávom utláčateľov a zodpovedných za všetko zlé. Pod trailerom na YouTube viacerí diváci dali najavo, čo si myslia o tomto chystanom dokumente.

Toto je iba pár komentárov ľudí pod videom:

"Bieli ľudia sa postupne stali tým, čím boli Židia v nacistickom Nemecku. Ľudia, ktorých môžete otvorene démonizovať a zhadzovať na nich všetko."

"Na vyváženie, kedy bude Vargas natáčať film Čierni ľudia, v ktorom ich bude obviňovať z kriminálnych činov, ktoré čierni napáchali vrátane faktu, že čierni ľudia v Amerike páchajú viac ako polovicu vrážd napriek tomu, že tvoria len 13 percent populácie?"

"Čo to do r*** má znamenať? Je to tak hlúpe."

"A čo takto privilégium ilegálnych imigrantov? Možno by sa mali pýtať na ich "privilégiá"."

"Keby ste zamenili slovo biely za čierny, MTV by do dvanástich hodín tento program musela odstrániť."

"Bojkot MTV."

"Keď sú bieli takí zlí, prečo chce každý žiť v našej krajine?"

"Pane bože, píše sa rok 2015 a stále počúvame reči o rase, nemôžeme sa už konečne posunúť ďalej?"

"Som unavený a zhnusený z ospravedlňovania za farbu mojej pokožky. Som biely a zmierte sa s tým. Toto svinstvo už musí prestať. Sr** na MTV."

V iniciatíve ho podporuje aj šéf MTV Stephen Friedman. "Tým, že si posvietime na bielu rasu dúfame, že "Bieli ľudia" odštartujú diskusiu, ktorá povzbudí divákov k čestnej a nezaťaženej debate o rasových predsudkoch," povedal vo svojom vyhlásení.

Viac o téme: TelevíziaDokumentMTVBiela rasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu