Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najhoršia reakcia na lieky, akú ste kedy videli: Kráska (19) vyzerala ako smrť!

Danika vyzerala ako smrť, jej mama už neverila, že sa z toho vylíže Zobraziť galériu (5)
Danika vyzerala ako smrť, jej mama už neverila, že sa z toho vylíže (Zdroj: profimedia.sk)

SYDNEY - Alergia na lieky môže niekedy človeku poriadne strpčiť život. Devätnásťročná Austrálčanka kvôli nej takmer prišla o život. V deň svojich narodenín utrpela obrovské popáleniny na celom tele po tom, čo užila lieky na epilepsiu. Zriedkavá reakcia, ktorá sa u nej objavila, spôsobila, že jej koža sa pálila zvnútra. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery sú nevhodné pre osoby so slabšou povahou.

Danike Heronovej minulý rok diagnostikovali epilepsiu a predpísali jej lieky. V deň svojich devätnástych narodenín ich užila tiež.

Otrasná reakcia na lieky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Jej telo však na medicínu zareagovalo strašným spôsobom. U dievčiny sa totiž vyvinul Stevens-Johnsonov syndróm (SJS) a syndróm toxickej epidermálnej nekrolýzy (TENS). Na viac ako polovici tela utrpela popáleniny, tvorili sa jej pľuzgiere, rozšírila sa vyrážka, opuchli jej oči aj pery. Okamžite musela byť preto hospitalizovaná.

Nasledujúce dni sa jej zdravotný stav prudko zhoršil. Danika nemohla dýchať a hrdlo už mala opuchnuté natoľko, že už nemohla ani piť. Kŕmilu ju preto cez slamku. V nemocnici strávila takmer mesiac. Telo mala pokryté pľuzgiermi, oči a ústa mala plné hnisu. Na tvári, hrudníku, ramenách a chrbte prišla o vrchnú vrstvu kože "Vyzerala ako smrť, lámalo mi to srdce. Myslela som si, že už ju asi stratím," povedala matka dievčaťa Carmen.

Otrasná reakcia na lieky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Otrasná reakcia na lieky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Otrasná reakcia na lieky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Danika sa z toho nakoniec dostala. Z pobytu v nemocnici sa však veľa nepamätá. "Z prvého týždňa si nespomínam vôbec na nič. A potom len viem, že som mala veľké bolesti, akoby som celá horela. Ale až keď som si pozrela fotky, uvedomila som si, že som na tom bola naozaj veľmi zle. Dokonca ešte aj po tom, ako ma prepustili z nemocnice, mi začali vypadávať vlasy a nechty na rukách aj nohách. Ani teraz ešte nie som úplne v poriadku, ale verím, že sa to časom upraví," povedala brunetka. 

Stevens-Johnsonov syndróm postihuje zhruba jedného človeka z milióna, TENS je ešte vzácnejší. Jeden z troch ľudí naňho zomrie, opätovný výskyt ochorenia u tých, ktorí sa vyzdravia, je 40 percent. Na SJS a TENS neexistuje žiadny známy liek. Postihnutý sa s tým musí vyrovnať sám, lekári dokážu čiastočne len zmierniť príznaky. Informácie priniesol dailystar.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu