Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku. Ocenil tiež rozhodnutie španielskej strany v júli prevziať od Českej republiky velenie tohto bojového zoskupenia. Urobil tak počas ich spoločnej návštevy Centra výcviku Lešť, kde španielsky kontingent pôsobí. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

"Španielski vojaci si pochvaľujú aj slovenskú pohostinnosť a taktiež vzájomnú spoluprácu, podmienky a zázemie v Centre výcviku Lešť, ktoré je moderným výcvikovým priestorom európskeho formátu," uviedol minister. Pripomenul, že nasadzovanie španielskeho kontingentu prebiehalo postupne od januára tohto roku. Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Španielski a slovenskí vojaci podľa Kaliňáka spolu s vojakmi Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku potvrdili svoju pripravenosť brániť územie Aliancie aj počas nedávneho cvičenia Strong Cohesion 2024, ktoré preverilo kompatibilitu ich spoločných operačných postupov pri vedení defenzívnej bojovej činnosti. Minister zároveň zdôraznil, že Slovensko sa nemôže spoliehať len na kolektívnu obranu, ale v súlade so Severoatlantickou zmluvou je potrebné investovať energiu a úsilie aj do zásadnejšieho rozvoja svojich individuálnych spôsobilostí ako základu kolektívnej schopnosti odolávať ozbrojenému útoku.

Viac o téme: Robert KaliňákŠpanielskoNATOMinister obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu