Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tínedžerku pálila záha a takto dopadla: Liek, ktorý mal pomôcť, ju takmer zabil!

Leanne vyzerala naozaj hrozne Zobraziť galériu (5)
Leanne vyzerala naozaj hrozne (Zdroj: profimedia.sk)

HOVETON - Sedemnásťročná tínedžerka z Veľkej Británie utiekla hrobárovi z lopaty. Lekári jej dávali len desaťpercentnú šancu na prežitie po tom, ako sa u nej vyvinula hrozivá alergická reakcia na liek proti páleniu záhy. Zázračne sa jej však podarilo uzdraviť.

Leanne Howesová bola vlani v septembri na pokraji smrti. Jedného dňa si cestou z práce kúpila v lekárni zantac - liek, ktorý znižuje množstvo kyseliny produkovanej žalúdkom.

Na druhý deň ráno sa dievčina cítila veľmi unavená a navyše jej bolo zle. Jej stav sa rýchlo zhoršoval. V ústach a hrdle sa jej vytvorili pľuzgiere, kvôli ktorým mala ťažkosti s dýchaním. Okamžite bola prevezená do nemocnice v Norfolku. Keď Leanne prišla navštíviť mama, našla ju ležať na zemi v kúpeľni. Na nohách mala totiž vriedky, ktoré strašne boleli, keď na ne stúpla. Keď pacientke natreli na tvár hojivý krém, koža im ostala v rukách. V priebehu pár dní prišla o takmer všetku.

Tínedžerku pálila záha a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Myslela som si, že umriem. Nemohla som sa vôbec hýbať, všetko ma neuveriteľne svrbelo. Z pľuzgierov mi vytekal žltý hnis, vyzerala som ako z nejakého halloweenskeho hororu," opísala svoje trápenie Howesová denníku Daily Mirror. Okrem toho jej vypadali nechty, mihalnice, obočie aj značné množstvo vlasov a schudla na hrozivých 36 kilogramov.

Tínedžerku pálila záha a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nakoniec sa zistilo, že tínedžerka trpela Stevens-Johnsonovým syndrómom. Ide o druh závažnej hypersenzitívnej reakcie, ktorá je vyvolaná predchádzajúcim požitím liekov, najčastejšie zo skupiny protizápalových liekov či analegetík ako napr. ibalgin. Tento syndróm postihuje v priemere dvoch ľudí z milióna, pričom až 40 percent z nich v dôsledku neho zomrie.

Krutý osud postihol takmer aj Leanne. Podľa lekárov mala len veľmi malú šancu, že prežije. Ale podarilo sa. Vďaka vazelínovým zábalom aplikovaným trikrát za deň sa jej koža dala do poriadku. Po niekoľkých týždňoch strávených v nemocnici bola prepustená do domáceho ošetrenia.

Tínedžerku pálila záha a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hovorca firmy GSK Pharmaceuticals, ktorá Zantac vyrába, vyjadril ľútosť nad tým, čo sa mladej slečne stalo. "Bezpečnosť pacientov je pre mňa prvoradá a vedľajšie účinky liekov berieme veľmi vážne. Ak má človek problémy súvisiace s užitím liekov, mal by sa ihneď obrátiť na svojho lekára alebo lekárnika," píše sa vo vyhlásení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu