Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Strašné utrpenie dievčatka (2): Užilo nurofen a takmer zomrelo!

Macey takmer umrela Zobraziť galériu (2)
Macey takmer umrela (Zdroj: mirror.co.uk)

CHERTSEY - Keď sa dvojročná Macey Marshová necítila dobre, rodičia ju vzali k lekárovi. Ten jej predpísal nurofen, po ktorom sa jej malo uľaviť. Stal sa však pravý opak. Liek dievčatko takmer zabil. Svoj boj o život síce nakoniec vyhralo, ale možno s trvalými následkami.

Maceyine problémy sa začali pred šiestimi týždňami. Mala vyrážku, opuchnuté oči a celkovo sa necítila dobre. Mama Sarah ju zobrala k rodinnému doktorovi, ktorý jej predpísal nurofen proti bolesti a uistil ju, že dcérke sa čoskoro uľaví.

Nestalo sa. Ba čo viac, dievčinke sa pár hodín po užití lieku rapídne pohoršilo. Rodičia s ňou teda išli do nemocnice v Surrey, kde im povedali, že Macey má šarlach. Dali jej penicilín a poslali ich preč.

Lenže jej stav sa vôbec nezlepšil. Nasledujúce ráno sa jej na tvári vytvorili strašlivé vredy a pľuzgiere. Tie praskali a spôsobovali dievčatku veľké bolesti. Nakoniec bolo prevezené do nemocnice v juhozápadnom Londýne, kde mu diagnostikovali Stevens-Johnsonov syndróm. Ide o závažnú systémovú alergickú reakciu, ktorá vzácne prepukne po požití protizápalových liekov ako napríklad ibuprofen.

Strašné utrpenie dievčatka (2):
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mirror.co.uk)

Macey ďalších desať dní bojovala na jednotke intenzívnej starostlivosti o život. Podľa doktorov je to zázrak, že prežila. Hrozí jej ale trvalé poškodenie zraku. "Nikomu neprajem to, čo sa stalo nám. Je to neznesiteľné a neviem, čo by sme robili, keby sme o ňu prišli. Nechcem na to ani pomyslieť," povedal otec Matt denníku Daily Mirror.

Spolu so Sarah teraz plánujú podať oficiálnu sťažnosť na miestneho lekára. K prípadu sa vyjadril aj hovorca spoločnosti, ktorá nurofen vyrába. "Veľmi nás mrzí, čo sa stalo Macey a prajeme jej touto cestou skoré a plné uzdravenie. Stevens-Johnsonov syndróm je zriedkavá reakcia, ktorej spúšťačom môže byť veľa vecí, od rôznych infekcií až po samotné lieky. Vyzývame pretos potrebiteľov, aby si vždy pozorne prečítali a dodržiavali pokyny uvedené na balení."

Ďalší známy liek takmer zabíjal! Jason Ryan liečil obyčajnú chrípku ibuprofenom, čo ho skoro stálo život. Prečítajte si na Vyšetrení, čo všetko si musel vytrpieť!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu