Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Londýne zadržali päť osôb: Posprejovali budovu ministerstva obrany

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Londýnska polícia v stredu zadržala päť osôb podozrivých z poškodzovania budovy britského ministerstva obrany. Bola posprejovaná červenou farbou na protest proti predaju zbraní Izraelu. Informuje agentúra AFP.

Zadržali ich len niekoľko hodín po obvinení inej trojice za organizovanie propalestínskeho protestu pred domom lídra opozície Keira Starmera. Oba incidenty da uskutočnili v čase, keď sa v Británii vedie debata o prijateľných limitoch demonštrácií na verejnosti. Od začiatku vojny v Pásme Gazy totiž narastajú obavy o bezpečnosť britských zákonodarcov.

archívne video

Z popradského letiska odleteli prví cestujúci do londýnskeho Stanstedu (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

K posprejovaniu fasády ministerstva obrany sa priznali protestné skupiny Palestine Action a Youth Demand. Vyjadrili tak nesúhlas s tým, že Británia umožňuje financovanie zbraní pre Izrael. Uviedli to na sociálnej sieti spolu so zverejnením videa z vyčíňania.

"Nikdy nebudeme tolerovať ľudí, ktorí pod zámienkou protestu poškodzujú budovy," uviedla londýnska polícia k zadržaniu. V súvislosti s utorňajším protestom pred domom šéfa labouristov Starmera na severe Londýna obvinili dve ženy a jedného muža vo veku 20-30 rokov.

Pred domom vyvesili transparent s nápisom "Starmer zastavte zabíjanie" a červenými odtlačkami dlaní. Pred dvere mu položili rady detských topánok na znak detských obetí vojny v Pásme Gazy. Britský premiér Rishi Sunak, ktorého dom sa minulý rok stal terčom environmentálnych protestov, apeluje na políciu, aby zastavila protesty pred príbytkami zákonodarcov, parlamentom a kanceláriami politických strán.

Viac o téme: SprejeriPolícia Londýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu